Babka z jagodami

Babka z jagodami – Dzisiaj zapraszam na przepyszną babkę piaskową z dodatkiem jagód. Jest wilgotna, mięciutka, w smaku delikatnie czuć jagody i ładnie pachnie wanilią. Do tego bardzo apetycznie się prezentuje w ciemno –fioletowe kropki. Nie jest trudna w przygotowaniu, ale pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i trzymajmy się przepisu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „the hummingbird bakery cookbook”).

Babka z jagodami

Babka z jagodami
Składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
200g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160ml śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
Owoce:
200g jagód, umytych i osączonych (użyłam czarne jagody i borówki amerykańskie)
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać.

4. Owoce posypać mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm wysmarowanej dobrze masłem (można również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

6. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Babka z jagodami”

  1. Świetny przepis. Jeszcze tak mokra, pyszna babka mi nie wyszła jak z Twojego przepisu. Piekłam już dwa razy, raz z borowkami, a raz z rabarbarem. Obie zniknęły o oka mgnieniu. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  2. Trochę ostatnio zaniedbałam pieczenie, ale zaczynam nadrabiać zaległości :)
    Robiłam babkę z samymi borówkami. Wyszła cudowna, mięciutka, pyszniutka babka.
    Kolejny udany wypiek, ale jakby mogło być inaczej, przecież to przepisy Pani Natalii :)

    Odpowiedz
  3. Robiłam tą babeczkę w zeszłym roku przed świętami, wyszła pyszna, jedna ze smaczniejszych jaka mi wyszła:)
    Robiłam ją już wielokrotnie, bardzo polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz