Babka z jagodami – Dzisiaj zapraszam na przepyszną babkę piaskową z dodatkiem jagód. Jest wilgotna, mięciutka, w smaku delikatnie czuć jagody i ładnie pachnie wanilią. Do tego bardzo apetycznie się prezentuje w ciemno –fioletowe kropki. Nie jest trudna w przygotowaniu, ale pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i trzymajmy się przepisu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „the hummingbird bakery cookbook”).
Babka z jagodami
Składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
200g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160ml śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
Owoce:
200g jagód, umytych i osączonych (użyłam czarne jagody i borówki amerykańskie)
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać.
4. Owoce posypać mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm wysmarowanej dobrze masłem (można również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
6. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wygląda niesamowicie i na pewno tak smakuję :) Bardzo fajnie wygląda babka w takie kropki. Ja w piątek zrobiłam „ciasto z jagodami i budyniem”. Wyszło pyszne. Przepis znajduję się na tej stronie http://www.mojeciasto.pl/ciasto,6893,ciasto_budyniowo-jagodowe.html . Polecam i pozdrawiam :*
WITAM PO RAZ KOLEJNY.Bardzo zdziwiona iloscia komentarzy,ale pewnie wszyscy sledza konkurs.Ja nie,wypiekam. Tylko ze tym razem musialam troszke improwizowac. Mialam w domu troszke masla,a tu trzeba kostke,wiec 50 g masla,130g mascarpone i reszta smalcu ten akurat mialam bo robilam ciastka. Wszystko niby tluste ale w pieczeniu to nigdy nic niewiadomo. pozdrawiam z calego serca i do szybkiego. P.S ciasto z bananami i zastapione bakalie porzeczkami poprostu niebo w gebie…xxx
Witam Kasiu,
super, że ciasto bananowe smakowało, mam nadzieję,że to też się uda, widzę że lubisz eksperymentować,
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
A czy można dać śmietanę 18%?
tak można,
pozdrawiam
A,czy można zamiast jagód dodać kawałki czekolady??
tak można
pozdrawiam
Naprawdę świetny przepis, babka zawsze wychodzi, nawet niezbyt wprawnym „cukiernikom”. Piekłam ja juz kilka razy, przeważnie z borówkami, a raz z malinami i sama nie wiem która mi bardziej smakowała.
Witam,
cieszę się, że babka smakowała, też wypróbuję z malinami bo mam ich teraz pełno w ogródku,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
jast do kitu
Powitać,
właśnie się piecze :-) dodałam jagód (borówek) mrożonych bo tylko takie miałam, rozmrażałam je kilka godzin, tylko hmm..jak to rozmrożone owoce..są takie wodniste..”opanierowałam” je mąką przed mieszaniem z ciastem ale jednak.. zabarwiły mi ciasto na taki niezbyt ładny kolor :-/ Mam nadzięję, że choć w smaku będzie dobre! :-)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
mam nadzieję, że się udała i smakowała,
pozdrawiam ciepło
Bardzo dobra babka wyszla super ale zamiast olejku waniliowego dodala laske wnilii
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobilam ta babeczke zamiast aromatu dalam cukier waniliowy.
wyszla boska ;)) Sams chyba polowe wsune;P
:) bardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam serdecznie
a jakiej wielkości keksówką zastąpić formę z kominem?
chyba 30x12cm lub może nawet 35x12cm, pozdrawiam
czy zamiast jagód można dodać bakalie??
tak można dodać bakalie, pozdrawiam
Swietna babka! Znajomi Anglicy sa zachwyceni :-)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Robiłam tą babeczkę w zeszłym roku przed świętami, wyszła pyszna, jedna ze smaczniejszych jaka mi wyszła:)
Robiłam ją już wielokrotnie, bardzo polecam :)
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam,
czy można zamiast masła dać olej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy borówki mrożone trzeba rozmrozic ?
tak trzeba, pozdrawiam
Trochę ostatnio zaniedbałam pieczenie, ale zaczynam nadrabiać zaległości :)
Robiłam babkę z samymi borówkami. Wyszła cudowna, mięciutka, pyszniutka babka.
Kolejny udany wypiek, ale jakby mogło być inaczej, przecież to przepisy Pani Natalii :)
Ogromnie się cieszę:) Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Świetny przepis. Jeszcze tak mokra, pyszna babka mi nie wyszła jak z Twojego przepisu. Piekłam już dwa razy, raz z borowkami, a raz z rabarbarem. Obie zniknęły o oka mgnieniu. Dziękuję za przepis.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie