Babka z jagodami

Babka z jagodami – Dzisiaj zapraszam na przepyszną babkę piaskową z dodatkiem jagód. Jest wilgotna, mięciutka, w smaku delikatnie czuć jagody i ładnie pachnie wanilią. Do tego bardzo apetycznie się prezentuje w ciemno –fioletowe kropki. Nie jest trudna w przygotowaniu, ale pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i trzymajmy się przepisu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „the hummingbird bakery cookbook”).

Babka z jagodami

Babka z jagodami
Składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
200g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160ml śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
Owoce:
200g jagód, umytych i osączonych (użyłam czarne jagody i borówki amerykańskie)
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać.

4. Owoce posypać mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm wysmarowanej dobrze masłem (można również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

6. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka z jagodami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

26 komentarzy do wpisu „Babka z jagodami”

  1. WITAM PO RAZ KOLEJNY.Bardzo zdziwiona iloscia komentarzy,ale pewnie wszyscy sledza konkurs.Ja nie,wypiekam. Tylko ze tym razem musialam troszke improwizowac. Mialam w domu troszke masla,a tu trzeba kostke,wiec 50 g masla,130g mascarpone i reszta smalcu ten akurat mialam bo robilam ciastka. Wszystko niby tluste ale w pieczeniu to nigdy nic niewiadomo. pozdrawiam z calego serca i do szybkiego. P.S ciasto z bananami i zastapione bakalie porzeczkami poprostu niebo w gebie…xxx

    Odpowiedz
  2. Witam Kasiu,
    super, że ciasto bananowe smakowało, mam nadzieję,że to też się uda, widzę że lubisz eksperymentować,
    życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Naprawdę świetny przepis, babka zawsze wychodzi, nawet niezbyt wprawnym „cukiernikom”. Piekłam ja juz kilka razy, przeważnie z borówkami, a raz z malinami i sama nie wiem która mi bardziej smakowała.

    Odpowiedz
  4. Witam,
    cieszę się, że babka smakowała, też wypróbuję z malinami bo mam ich teraz pełno w ogródku,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Powitać,
    właśnie się piecze :-) dodałam jagód (borówek) mrożonych bo tylko takie miałam, rozmrażałam je kilka godzin, tylko hmm..jak to rozmrożone owoce..są takie wodniste..”opanierowałam” je mąką przed mieszaniem z ciastem ale jednak.. zabarwiły mi ciasto na taki niezbyt ładny kolor :-/ Mam nadzięję, że choć w smaku będzie dobre! :-)

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Robiłam tą babeczkę w zeszłym roku przed świętami, wyszła pyszna, jedna ze smaczniejszych jaka mi wyszła:)
    Robiłam ją już wielokrotnie, bardzo polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.