Karmelowa tarta z bananami – Od dawna miałam ochotę na to ciasto, jak tylko zobaczyłam je w gazecie. Powstał więc bardzo słodki, aromatyczny deser z bananami. Owoce zanurzone są w gęstym, złotym karmelu na kruchym, waniliowym spodzie, pycha. Tarta lepiej smakuje na drugi dzień, ale ze względu na krótką żywotność banana wskazane jest podawać ją od razu po przyrządzeniu. Wygląda wspaniale, pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Polecam szczególnie łasuchom (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz”).
Karmelowa tarta z bananami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
50g jasnego brązowego cukru
125g masła
1 łyżka wody
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch:
120g jasnego brązowego cukru
500ml śmietanki 30%
4 spore dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
orzechy do dekoracji
wiórki czekoladowe
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę o średnicy 26cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem i formujemy 2-3cm brzeg. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Pieczemy przez około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy, aż się z karmelizuje. Dolewamy 250ml śmietanki i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 20minut). Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę przestygła.
4. Banany obieramy, każdy przekrajamy wzdłuż i maczamy go w soku z cytryny. Układamy owoce na upieczonym spodzie. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
5. Ubijamy resztę śmietanki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami i wiórkami czekolady.
Udanych wypieków :)
Ake wyszło baaardzo dobre a kurat na taki upał pozdrawiam
przykro mi że się pokruszyło, pozdrawiam serdecznie
moja pierwsza tarta . chcialam sciagnac papier do pieczenia i przekładalajac rozsypał mi sie w rece ale rozkruszyłam go na spodzie tortownicy przykleiłam do spodu i wykonalam reszte zobaczymy co ztego wyszło pozdrawiam serdecznie
nie, proszę nie dodawać już śmietanki do gotowej masy,
pozdrawiam
planuje zrobic ta tarte na sylwestra, nie mam w domu brazowego cukru, wiec dam bialy, chcialabym zastapic wierzch gotowa masa krowkowa z puszki, czy mam do niej dodac troszke smietanki 30%?
ma Pani umiejętności na pewno! Mam nadzieję, że tarta smakowała,
pozdrawiam serdecznie
Juz się chłodzi w lodówce :) nie mogę się doczekać… Co 5 minut sprawdzam, czy to juz;) na pewno będzie super. Fascynujące jest to, ze praktycznie przy każdym przepisie robię coś „zle” (zazwyczaj mylę kolejność dodawania składników :P), a i tak zawsze wychodzi. Niedługo uwierzę w swoje umiejętności :)
cieszę się ogromnie, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
tarta wyszła przepyszna! idealna na ponury dzien :) polecam
to cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie
właśnei robię ją drugi raz ;) przepysznaaaaa !
kolejny przepis wypróbowany- przepyszna tarta ;) niestety była, bo szybko zniknęła :)
Bardzo mi przykro że karmel się przypalił, choć to dziwne, może trzeba użyć lepszego rondelka z grubym dnem, takiego w którym nawet mleko się nie przypali,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
Zrobiłam z białego cukru do wypieków i…. karmel wyszedł gorzki – przypalony? Co zrobić, aby karmel się nie przypalił? Karmelizowałam cukier na wolnym ogniu i się nie udało :( Ciasto piekłam w termoobiegu i wyszło dość jasne, nie wiem czy do końca upieczone ale nie wyczułam (na razie w jednym kawałku) surowego ciasta. Wyszedł bardzo podobnie do bananowego torciku który ja robię (na ciastkach, gotowej masie krówkowej i bananach). Jedynie przeszkadza mi gorzki smak karmelu ;/
życzę więc smacznego:)
pozdrawiam