Łatwe ciasto z rabarbarem – Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Rozpływa się w ustach, mimo użycia mąki razowej ciasto jest delikatne, wilgotne, soczyste. Spora dawka cukru waniliowego, zapewnia wspaniały zapach i smak. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc mało czasu spędzimy w kuchni. Dla mnie ciasto rewelacyjne o fantastycznym aromacie i smaku. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto z rabarbarem
Składniki:
200g masła
3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
1 opakowanie dużego cukru waniliowego (32g)
3 łyżki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400g pokrojonego w kostkę rabarbaru
trochę brązowego cukru do posypania
1. Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem (mieszać, aby cukier się rozpuścił). Odstawić do ostygnięcia.
2. Dodać jajka, stopniowo wsypywać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, ucierać przez chwilę.
3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23×23) i wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40minut (na funkcji góra-dół 180°C).
Udanych wypieków :)
Chciałam Pani podziękować za ten przepis-jest super.Robiłam to ciasto wielokrotnie,z różnymi kwaśnymi owocami (dzisiaj śliwki)-zawsze było wspaniałe.Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Od lat korzystam z Pani przepisów i jeszcze nie miałam żadnej wpadki:) Ciasto z rabarbarem inne- pyszne . Zjedzone do ostatniego okruszka.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie