Łatwe ciasto z rabarbarem – Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Rozpływa się w ustach, mimo użycia mąki razowej ciasto jest delikatne, wilgotne, soczyste. Spora dawka cukru waniliowego, zapewnia wspaniały zapach i smak. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc mało czasu spędzimy w kuchni. Dla mnie ciasto rewelacyjne o fantastycznym aromacie i smaku. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto z rabarbarem
Składniki:
200g masła
3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
1 opakowanie dużego cukru waniliowego (32g)
3 łyżki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400g pokrojonego w kostkę rabarbaru
trochę brązowego cukru do posypania
1. Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem (mieszać, aby cukier się rozpuścił). Odstawić do ostygnięcia.
2. Dodać jajka, stopniowo wsypywać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, ucierać przez chwilę.
3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23×23) i wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40minut (na funkcji góra-dół 180oC).
Udanych wypieków :)
mam identyko talerzyk z Duki:D
Pozdrawiam
:D ma się dobry gust
pozdrawiam :)
cudo po prostu! idealne do herbatki :)
zgadzam się z Tobą Paula :)
Cudownie, że odkryłam to miejsce!!
Łatwy placek z rabarbarem … hmmm …. u mnie wygląda troszkę inaczej, jest dość „mokry” – nie wiem czy taki powinien wyjść ???
Ale smakuje pycha ….
Zaraz moje córki będą testowały ….
ciasto od rabarbaru powinno być wilgotne,
mam nadzieję, że się udało i będzie smakować,
pozdrawiam serdecznie
To moje cisto sezonu – robiłam je już 3 razy :). Kupuję rabarbar i od razu do kuchni :). Jest takie jak lubię – łatwe i pyszne! Dziękuję za tę stronę. Pozdrawiam.
Ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz, cieszę się, że ciasto przypadło do gustu,
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie:)
Czy jeśli użyję zamiast masła margaryny np. Kasia-będzie to miało znaczący wpływ na smak ciasta?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
nie tak bardzo, może Pani użyć margaryny Kasia,
pozdrawiam
Czy rabarbar trzeba obrac albo przesypac wczesniej cukrem?
rabarbar trzeba obrać, nie posypujemy go wcześniej cukrem,
pozdrawiam
Czy ciasto należy ucierać w mikserze?
tak mikserem, pozdrawiam
Rewelacyjne ciasto. Zrobilam rano i do wieczora nic nie zostało.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Od lat korzystam z Pani przepisów i jeszcze nie miałam żadnej wpadki:) Ciasto z rabarbarem inne- pyszne . Zjedzone do ostatniego okruszka.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chciałam Pani podziękować za ten przepis-jest super.Robiłam to ciasto wielokrotnie,z różnymi kwaśnymi owocami (dzisiaj śliwki)-zawsze było wspaniałe.Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie