Łatwe ciasto z rabarbarem

Łatwe ciasto z rabarbarem – Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Rozpływa się w ustach, mimo użycia mąki razowej ciasto jest delikatne, wilgotne, soczyste. Spora dawka cukru waniliowego, zapewnia wspaniały zapach i smak. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc mało czasu spędzimy w kuchni. Dla mnie ciasto rewelacyjne o fantastycznym aromacie i smaku. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto z rabarbarem

Łatwe ciasto z rabarbarem
Składniki:
200g masła
3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
1 opakowanie dużego cukru waniliowego (32g)
3 łyżki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400g pokrojonego w kostkę rabarbaru
trochę brązowego cukru do posypania

1. Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem (mieszać, aby cukier się rozpuścił). Odstawić do ostygnięcia.

2. Dodać jajka, stopniowo wsypywać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, ucierać przez chwilę.

3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23×23) i wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40minut (na funkcji góra-dół 180oC).

Udanych wypieków :)

Łatwe ciasto z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto z rabarbarem”

  1. Cudownie, że odkryłam to miejsce!!
    Łatwy placek z rabarbarem … hmmm …. u mnie wygląda troszkę inaczej, jest dość „mokry” – nie wiem czy taki powinien wyjść ???
    Ale smakuje pycha ….
    Zaraz moje córki będą testowały ….

  2. ciasto od rabarbaru powinno być wilgotne,
    mam nadzieję, że się udało i będzie smakować,
    pozdrawiam serdecznie

  3. To moje cisto sezonu – robiłam je już 3 razy :). Kupuję rabarbar i od razu do kuchni :). Jest takie jak lubię – łatwe i pyszne! Dziękuję za tę stronę. Pozdrawiam.

  4. Ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz, cieszę się, że ciasto przypadło do gustu,
    życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie:)

  5. Czy jeśli użyję zamiast masła margaryny np. Kasia-będzie to miało znaczący wpływ na smak ciasta?
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

  6. Od lat korzystam z Pani przepisów i jeszcze nie miałam żadnej wpadki:) Ciasto z rabarbarem inne- pyszne . Zjedzone do ostatniego okruszka.

  7. Chciałam Pani podziękować za ten przepis-jest super.Robiłam to ciasto wielokrotnie,z różnymi kwaśnymi owocami (dzisiaj śliwki)-zawsze było wspaniałe.Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.