Jogurtowe ciasto z rabarbarem i wodą różaną


Bardzo chciałam wypróbować ten przepis, ponieważ mało jeszcze pracowałam z wodą różaną w kuchni, a wydaje mi się bardzo ciekawym, niezwykłym produktem. Upiekłam więc aromatyczne, soczyste ciasto z rabarbarem na jogurcie. Dodanie wody różanej troszkę zmienia smak ciasta, nie w sposób zdecydowany, lecz bardzo delikatnie, subtelnie. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, nawet nie wyjmujemy miksera. Ja zaliczam takie wypieki do kategorii „Najłatwiejsze ciasta świata” (z podanego przepisu możemy również upiec muffinki). Polecam… ( zmodyfikowany przepis z książki „Baking – a commonsense guide”).



składniki:
150g pokrojonego na małe kawałki rabarbaru
310g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g cukru
aromat waniliowy
2 jajka lekko ubite
125g jogurtu naturalnego
1 łyżka wody różanej
125g roztopionego masła

1. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

2. Blaszkę o średnicy 23cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160oC (na funkcji termoobieg).

3. Rabarbar wymieszać z mąką i cukrem. Dodać parę kropli aromatu waniliowego, jajka, jogurt, wodę różaną, roztopione masło i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników).

4. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec przez około 55 minut. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Udanych wypieków :)

6 thoughts on “Jogurtowe ciasto z rabarbarem i wodą różaną

  1. ciasto bomba, ja nie miałam wody różanej więc upiekłam bez niej a wzbogaciłam je o dżem jabłkowo malinowy którym posmarowałam wierzch ciasta oraz płatki migdałów
    pozdrawiam

  2. Z przepisu wyszło 13 pysznych muffinek :) Bardzo ładnie wyrosły, zrezygnowałam tylko z wody różanej. Piekłam 23 minuty w 180 stopniach (piekarnik bez termoobiegu, środkowa wysokość). Oddzielnie wymieszałam suche składniki z cienko pokrojonym rabarbarem, oddzielnie mokre i połączyłam wszystko na koniec. Zapach, jaki rozchodził się po mieszkaniu – bajka ;)

Dodaj komentarz

.