Karmelowa tarta z bananami

Karmelowa tarta z bananami – Od dawna miałam ochotę na to ciasto, jak tylko zobaczyłam je w gazecie. Powstał więc bardzo słodki, aromatyczny deser z bananami. Owoce zanurzone są w gęstym, złotym karmelu na kruchym, waniliowym spodzie, pycha. Tarta lepiej smakuje na drugi dzień, ale ze względu na krótką żywotność banana wskazane jest podawać ją od razu po przyrządzeniu. Wygląda wspaniale, pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Polecam szczególnie łasuchom (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Karmelowa tarta z bananami

Karmelowa tarta z bananami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
50g jasnego brązowego cukru
125g masła
1 łyżka wody
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch:
120g jasnego brązowego cukru
500ml śmietanki 30%
4 spore dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
orzechy do dekoracji
wiórki czekoladowe

1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę o średnicy 26cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem i formujemy 2-3cm brzeg. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Pieczemy przez około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy, aż się z karmelizuje. Dolewamy 250ml śmietanki i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 20minut). Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę przestygła.

4. Banany obieramy, każdy przekrajamy wzdłuż i maczamy go w soku z cytryny. Układamy owoce na upieczonym spodzie. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.

5. Ubijamy resztę śmietanki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami i wiórkami czekolady.

Udanych wypieków :)

Karmelowa tarta z bananami

Print Friendly, PDF & Email

54 komentarze do “Karmelowa tarta z bananami”

  1. Oczy cieszą też urokliwe patery- pucharki-czy talerzyki dekoracyjne -na wszystko warto zwracać uwagę – -wszędzie czai się urok – tylko patrzeć – wzdychać -przełykać ślinkę –

    Odpowiedz
  2. moja pierwsza tarta . chcialam sciagnac papier do pieczenia i przekładalajac rozsypał mi sie w rece ale rozkruszyłam go na spodzie tortownicy przykleiłam do spodu i wykonalam reszte zobaczymy co ztego wyszło pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. planuje zrobic ta tarte na sylwestra, nie mam w domu brazowego cukru, wiec dam bialy, chcialabym zastapic wierzch gotowa masa krowkowa z puszki, czy mam do niej dodac troszke smietanki 30%?

    Odpowiedz
  4. Juz się chłodzi w lodówce :) nie mogę się doczekać… Co 5 minut sprawdzam, czy to juz;) na pewno będzie super. Fascynujące jest to, ze praktycznie przy każdym przepisie robię coś „zle” (zazwyczaj mylę kolejność dodawania składników :P), a i tak zawsze wychodzi. Niedługo uwierzę w swoje umiejętności :)

    Odpowiedz
  5. Bardzo mi przykro że karmel się przypalił, choć to dziwne, może trzeba użyć lepszego rondelka z grubym dnem, takiego w którym nawet mleko się nie przypali,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam,

    Zrobiłam z białego cukru do wypieków i…. karmel wyszedł gorzki – przypalony? Co zrobić, aby karmel się nie przypalił? Karmelizowałam cukier na wolnym ogniu i się nie udało :( Ciasto piekłam w termoobiegu i wyszło dość jasne, nie wiem czy do końca upieczone ale nie wyczułam (na razie w jednym kawałku) surowego ciasta. Wyszedł bardzo podobnie do bananowego torciku który ja robię (na ciastkach, gotowej masie krówkowej i bananach). Jedynie przeszkadza mi gorzki smak karmelu ;/

    Odpowiedz
  7. Planowałam zrobić jeszcze przed Wielkanocą, ale nie wyszło. Ciągle jednak gdzieś myśl o niej się przewijała i… jutro wreszcie spróbuję tej słodyczy :)

    Odpowiedz
  8. 2 godziny temu skończyłam robić, chodziłam chodziłam koło lodówki aż w końcu posmakowałam – pyszna! na pewno jeszcze ją zrobię

    Odpowiedz
  9. bardzo się cieszę:), ja na śniadanie też jadam ciacha:) chociaż wiem że tak nie można, ale czasami nie mogę się powstrzymać,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  10. Ciasto REWELACYJNE! Piekłam wczoraj późnym wieczorem ale dziś z samego rana nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować. Jak na śniadanie może za słodko ale siedzę w pracy i marzę o ciachu, które czeka w lodówce :) mam nadzieję, że zdążę zanim mój mąż je dopadnie. Na Twojej stronie jest tyle wspaniałych przepisów, że już nie będę miała problemu z wymyśleniem słodkości na weekend

    Odpowiedz
  11. Pani Ewelino uważam, że po prostu się nie dopiekło, trzeba piec dłużej,

    mamauska – cieszę się że smakowało,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  12. Ciasto przepyszne :)
    Jednak spod troche twardy (Wg mojego meza, ktory uwielbia banany ) nastepnym razem zrobie spod mniej twardy, lub na biszkopcie. polecam.

    Odpowiedz
  13. Ciasto bardzo dobre, ale chciałam zapytać, dlaczego nie wyszło mi ciasto, tzn sama masa tak, ale upiekło się tak, że po spodem było surowe. Ustawiłam na 160 stopni, ale mój piekarnik ma nawiew tylko z góry, generalnie ciasto było w piekarniku 30 min, czy powinnam trzymać je jeszcze dłużej??może za krótko było, będę wdzięczna za odp.

    Odpowiedz
  14. A ja zamieniłam Twoje ciasto na kruche ciasto czekoladowe i w połączeniu z bananami, karmelem i bita śmietaną również smakuje rewelacyjne.
    Swoja drogą po raz pierwszy robiłam karmel z białego cukru i nawet nie spodziewałam się, że będzie tak świetnie smakował ( jak cukierki werthers original-dla mnie PYCHA!)

    Odpowiedz
  15. witam,
    będzie smakowało prawie tak samo, banany mają być przykryte karmelem, więc użyłabym całą puszkę, pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. witam, chciałabym przygotować to ciasto, ale niestety nie posiadam cukru brązowego, mam za to taki karmel w puszce i chciałabym go użyć tylko nie wiem czy to będzie smakowało mniej więcej tak samo i ile mam go użyć? banany mają być całe zalane tym karmelem (tak aby z pod karmelu nie wystawały banany)? proszę o odpowiedź, pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Ciasto bardzo proste, (ciężko coś w nim zepsuć) a jest naprawdę pyszne. Robiłam testowo dla domowników i na pewno zrobię je jeszcze raz na na imprezkę na którą się wybieram za tydzień. Już 2 ciasto które robię z tej strony i znów jestem zachwycona. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Witam!!! Ja pierwszy raz piekłam gdzieś tak w styczniu i niestety muszę powiedzieć, że zjadłam tylko jeden kawałek…, bo całą resztę zjadł mój mąż!!!!!!!!!!!:) Tak jemu zasmakowało, że najchętniej jadłby tę tarte co niedzielę.
    Raz zrobiłam z kupnej masy z puszki i też super wyszło (i mniej czasu zabiera).
    Przepisy masz wspaniałe!!!!!!!!!!! Teraz zabieram się za ciastka owsiane! MNIAMMMMMMMMMM!!!!!

    Odpowiedz
  19. Miałam robić z gruszkami ale w końcu zrobiłam bananową, poszłam na łatwiznę i zamiast karmelu dałam krówki rozp. w 100 ml kremówki. Ciasto bardzo się kruszyło, musiałam się wspomóc 1 łyżką śmietany. Tarta pyszna, polecam przepis :). Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. Witam:)
    super, że smakowało, tak trochę czasu zajmuje przez robienie karmelu, ale cieszę się, że było warto,
    pozdrawiam serdecznie udanej niedzieli

    Odpowiedz
  21. wyszlo super dobre,polaczenie bananòw z karmelem(choc mozna go nazwac smakiem kròwki) naprawde strzal w dziesiatke.tak ciasto latwe, lecz trzeba mu poswiecic sporo czasu. 2 godziny, ale bylo warto.

    Odpowiedz
  22. witam bardziej letnio niz wiosenno. wieczorkiem idziemy do znajomych,jakos tak nijak z pustymi rekoma,no to do dziela…piszesz ze super dla lasuchòw wiec sie skusilam, banana nigdy nie brakuje u mnie w domu,wyglada olsniewajaco wiec pròbuje. do milego xxx

    Odpowiedz
  23. Anetko moja reakcja na to ciasto była taka sama jak je zobaczyłam w gazecie :)

    Ewo ja do tej pory tak robię :)
    to jedno z moich ulubionych i relaksujących zajęć :)

    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  24. Popatrzę sobie chociaż, bo ostatnio niewiele gotuję, nie mówiąc o pieczeniu !Jak byłam mała, to oglądałam zdjęcia słodkości w książce kucharskiej!
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz