Prosty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na stole prezentuje się bardzo apetycznie z czarowną galaretką i zanurzonymi w niej truskawkami. Do ozdoby użyłam poszatkowanych pistacji, bardzo polecam…
Jogurtowiec truskawkowy
Składniki:
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
poszatkowane pistacje do ozdoby
1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać.
5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami.
Smacznego:)
Ciasto nie chce się ściąć, czy przyczyną może być zbyt gorąca żelatyna dodana do masy? W przepisie nie jest napisane, że trzeba przestudzić…:(
miło mi:) cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Fajny pomysl na cos lekkiego:) zniknal w tempie ekspresowym :) pozdrawiam serdecznie :)
O tym, jak prosty a zarazem pyszny jest ten deser, przekonaliśmy się w weekend. A oto jogurtowiec w naszym wykonaniu: http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/06/jogurtowiec-truskawkowy.html
teraz nie wiem, nie podam konkretnie, pozdrawiam
Mam takie pytanie te 300g truskawek, ile to wyjdzie mniej więcej tego musu po zmiksowaniu?
ja nie czekałam, aż ostygnie, pozdrawiam
Czy trzeba czekać, aż żelatyna wystygnie, czy składniki można dodawać zaraz po jej rozpuszczeniu?
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kochana Mała Cukierenko! Jak zwykle jesteś niezawodna! Jogurtowiec wyśmienity, zniknął dosłownie w 5 minut! :) Pozdrawiam i czekam na kolejne inspiracje ;)
cieszę się, że przypadł do gustu, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Bez pieczenia i proste super,smaczne i szybkie teraz na czasie
Wspaniałe ciasto jogurtowe z truskawkami to dla tych co nie mogą jeść dużo słodkiego. Super
wygląda smakowicie, a w dodatku proste i dietetyczne, w sam raz dla mnie :D pozdrawiam :)
Deser idealny nawet dla osób niemających zbyt większych umiejętności cukierniczych :)
Trzeba wykorzystać sezon na truskawki na wszystkie sposoby :D