Prosty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na stole prezentuje się bardzo apetycznie z czarowną galaretką i zanurzonymi w niej truskawkami. Do ozdoby użyłam poszatkowanych pistacji, bardzo polecam…
Jogurtowiec truskawkowy
Składniki:
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
poszatkowane pistacje do ozdoby
1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać.
5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami.
Smacznego:)
Ciasto właśnie po pierwszej degustacji. Wyszło smaczne, bardzo truskawkowe, a co najważniejsze robi się expresowo. Niestety nie było możliwości, aby tężało przez całą noc. Po godzinie od włożenia do lodówki, domownicy nieustannie sprawdzali, czy już jest gotowe i tym sposobem nie dotrwało nawet do wieczora😉
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam czy można użyć malin zamiast truskawek.
myślę, że tak, pozdrawiam
Bardzo dobry, odświeżający deser! Pychota!
sprawdziłam przepyszne ciasto i można jeść bez wyrzutów sumienia :-D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy cukier puder można zastąpić ksylitolem?
myślę, że tak, pozdrawiam
3 i pół łyżki żelatyny????
może być zwykły naturalny, pozdrawiam serdecznie
Czy to musi być jogurt grecki czy moze byc zwykły naturalny?
myślę, że tak, tylko proszę je dobrze rozmrozić, pozdrawiam ciepło
Witam.Ciasto wygląda rewelacyjnie.Mam pytanie czy świeże truskawki mogę zastąpić mrożonymi???
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
myślę, że nie, chyba że została zagotowana, wtedy podobno traci swoje właściwości, pozdrawiam