Jogurtowiec truskawkowy

Prosty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na stole prezentuje się bardzo apetycznie z czarowną galaretką i zanurzonymi w niej truskawkami. Do ozdoby użyłam poszatkowanych pistacji, bardzo polecam…

jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec truskawkowy
Składniki:
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
poszatkowane pistacje do ozdoby

1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.

3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać.

5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

6. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami.

Smacznego:)

jogurtowiec z truskawkami

jogurtowiec z truskawkami

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

30 komentarzy do “Jogurtowiec truskawkowy”

  1. Ciasto właśnie po pierwszej degustacji. Wyszło smaczne, bardzo truskawkowe, a co najważniejsze robi się expresowo. Niestety nie było możliwości, aby tężało przez całą noc. Po godzinie od włożenia do lodówki, domownicy nieustannie sprawdzali, czy już jest gotowe i tym sposobem nie dotrwało nawet do wieczora😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz