Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo:
7 umytych, niedużych jabłek
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.
Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.
5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.
6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)
Pierwszy raz robię ciasto z jabłkami Jestem ciekawa efektu, jeszcze kilka minut i wyciągam z piekarnika. Ja ciasta nie rozwalkowalam, tylko na dole rozprowadzilam po blaszce a na górę starałam i przykleplam troszkę, aby było bardziej ściśnięte. Mam nadzieję, że wyszło!
Proste, naprawdę smaczne i szybkie. Warte polecenia :-)
Właśnie czekam aż całkowicie się wystudzi, mama już próbowała, bardzo dobre
Niestety,mi dol sie nie upiekl do konca,a robiłam wszystko zgodnie z przepisem😞😞😞chyba jednak trzeba piec 60minut…albo juz nie wiem co nie tak zrobiłam.
Ciasto upiekłam na przyjazd rodziców i wyszło naprawdę przepyszne! Nie za słodkie, ma idealnie wyważony smak. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis – górną warstwę ciasta wrzuciłam do zamrażarki a potem starłam na tarce o grubych oczkach. Ciasto świetnie wyglądało i było palce lizać :) Nawet mój wybredny mąż się nim zajadał. Przepis z pewnością zostanie ze mną na stałe :)
Żeby sok z jabłek nie zmoczył ciasta smaruje ciasto białkiem i wierzch też
czy ciasto ma ostygnąć zanim położe jabłka
tak, niech będzie przestygnięte, pozdrawiam
Od dawna go robię, wszystkim bardzo smakuje. A zimą używam jabłek przetartych ze słoika. Polecam
W 2017 roku także piekę! Ciasto jest niesamowite, dziękuję za przepis :) najlepsze ciasto i jedyne które mi wychodzi, cała rodzinka chwali! :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam czy budyn nie będzie bardzo słodki dodając cukier i jeszcze do tego cukier waniliowy. Do ciasta tez dodawany jest cukier. Zastanawiam się czy jak nie dodam cukru do budyniu to będzie takie bez smaku
cukier wanilinowy przy jabłkach dodaje smaku, lubię go dodawać, ale może Pani pominąć, pozdrawiam