Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo:
7 umytych, niedużych jabłek
cukier puder do posypania

jablecznik-z-budyniem

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.

Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.

5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.

6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jablecznik-z-budyniem

Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)

ja-jablka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

47 komentarzy do “Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście”

  1. Robie na Dzień Babci i Dziadka dla córki do przedszkola .właśnie juz pachnie w piekarniku :) czekam z niecierpliwością na efekt :)

    Odpowiedz
  2. zrobię na Dzień Babci i Dziadka :D bo ciasteczka owsiane z czekoladą wyszły mi rewelacyjnie (u męża w pracy koledzy! prosili o przepis,więc podałam :)

    Odpowiedz
  3. Bardzo fajny przepis ja znam go od dawna ale za każdym razem gdy go robię zachwycamy się nim jakby był nowym przepisem. Pozdrawiam Ania z Aten.

    Odpowiedz
  4. Przykro mi, może proszę dać więcej mleka do budyniu żeby był rzadszy, gdzieś około 100ml bo pewnie użyła Pani budyniu Dr.Oetkera, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Coś zepsułem, i wcale się nie dziwie bo to moje drugie ciasto, budyń nie przykleił się do ciasta, natomiast samo ciasto miało „suchą” konsystencję. Jakie błędy popełniłem? Wydaje mi się, że budyń zdążył ostygnąć zanim włożyłem ciasto drugi raz.

    Odpowiedz
  6. Ciasto wspaniałe się wyrabia, oczywiście jest pyszne. Dla odmiany przed budyniem sypie na jabłka wiórki kokosowe a następnie wylewam budyń. Mojej rodzinie smakuje, przepis zostaje z nami na dłużej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz