Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo:
7 umytych, niedużych jabłek
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.
Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.
5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.
6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)
Bardzo lubie Twojego bloga. Nigdy dotad nie pieklam mowiac ze to bie dla mnie. Jestemna etapie korzystania z 5 przepisu. Pozdrawiam Cie. Jutro bede robic wlasnie jablecznik z budyniem.
Lubię bardzo Twojego bloga. Nigdy nie lubilam piec i zawsze powtarzalam ze to nie dla mnie. Hmmmm… Korzystam juz z 5 Twojego przepisu. Dziekuje.
Wygląda przepysznie :)
jaka została dodana śmietana??
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Niebo w gebie! Nie lubie plackow z jablkami (robie ze wzgledu na meza, ktory je uwielbia) , ale ten zaczelismy jesc jak jeszcze byl cieplutki! Cudo!!!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam ciepło
Pycha !!! Robilam dzisiaj pierwszy raz i napewno nieostatni :-) przepyszne jest !!!
bardzo mi miło:) pozdrawiam ciepło
wyszedł przepyszny !!!! wszystkim bardzo smakował i zniknął w ciągu godziny :))
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Proste a pyszne. Ciasto kruche wybornie kruche. Budyń i jabłka….nie za słodkie w sam raz!
myślę, że tak :) pozdrawiam
czy zamiast rozwałkowywać górną porcję ciasta, mogłabym je po prostu potarkować na wierzch? pozdrawiam;)
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
przygotowalam go na weekend…wczoraj niestety juz nic nie zostało do popoludniowej kawki:) ciasto jest przepyszne i wszystko zgodne z przepisem