Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła
1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.
2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.
3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
4. Jajka ubić z resztą cukru.
5. Masło roztopić.
6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.
7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).
8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.
9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
10. Ciasto piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut.
Udanych wypieków :)
Ciasto pyszne tylko nie wiem czemu zrobił mi się taki naleśnik mam edzi ciastem a owocami użyłam samych jabłek jakby surowe mam ze lepiej było wpierw zostawić do wyrośnięcia a potem dać owoce
Witam jak duża blaszka ma być do tego ciasta
25x36cm, pozdrawiam serdecznie
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika czy zimnego? Bo już robiłam różne przepisy i zawsze było jakieś takie niskie nie pulchne może tym razem. Się uda :-)
wkładamy do nagrzanego piekarnika, pozdrawiam
Wypiek wyszedł pyszny, w miejsce jabłek dałam truskawki, dodałam zdecydowanie mniej kruszonki i przed polaczeczem z owocami dałam ciastu wyrosnąć. Wyrosło pięknie tak jak
Droga cukierenko pieczenie ciast to moja ulubiona cecha a z Twoimi przepisami to poezja i zawsze mi wychodzą czekam na przepis na wianek drożdżowy z serem i jabłkami pozdrawiam i zawsze będękorzystac z Twoich przepisów
Bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis :) Pięknie wyrasta i wspaniale smakuje.Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i wyszło :) Strasznie się cieszę! :D Pani przepisy są tak pomyślane aby były przyjazne dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Nie ma tu ,,udziwnień miar i wag”. Bardzo doceniam też przejrzystą rozpiskę ,,krok po kroku”. Dziękuję za Pani pracę włożoną w ,,Małą Cukierenkę” pewnie nie raz skorzystam jeszcze z Pani przepisów i porad :) Pozdrawiam serdecznie:)
bardzo dziękuję, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
młodego rabarbaru nie trzeba obierać, ale gruby, duży raczej tak,
pozdrawiam serdecznie
Nigdy nie wiem, czy rabarbar nalezy obrac ze skorki, czy tez ja pozostawic. Jesli bedzie z ,,lykiem,, to chyba bedzie go niekomfortowo jesc. Prosze mi odpowiedziec, bede wdzieczna.☺
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
23:00 wyjęte z piekarnka
23:05 pierwsze kawałki odcięte
23:10 pierwsze kawałki w brzuszkach…nieważne o jakiej porze….Twoje inspiracje są najsmakowitsze na świecie :-)
Zrobiłam ze śliwkami. Najlepsze ciasto drożdżowe, które na drugi dzień jest wilgotne. Piekę dzisiaj drugi raz !:)
tak można ubić mikserem i można dodać margaryny, pozdrawiam
Witam,
robię dziś pierwsze w życiu podejście do upieczenia drożdżówki, ale mam wątpliwości czy ubić jajka z cukrem mikserem? Czy można użyć margaryny zamiast masła?
Pozdrawiam
cieszę się bardzo, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Pierwsza proba zrobienia drożdżowego ciasta i udalo się. Lubię korzystać z przepisów , ktore zawsze sie sprawdzaja. Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za kolejne ciacho ;)