Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła

1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.

2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.

3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

4. Jajka ubić z resztą cukru.

5. Masło roztopić.

6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.

7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).

8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.

9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

10. Ciasto piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

40 komentarzy do “Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami”

  1. A mi coś nie wyszło, jest takie „gumowate” niestety zanim dodałam masła postawiłam do wyrośnięcia (coś żle zakodowałam sobie) a potem cięzko było domieszać masło, szkoda, bo sporo pracy wymaga to ciasto. Może następnym razem mi wyjdzie :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto -rewelacja! Ten zapach smak i sprężystość, bajka po prostu! Na pewno polecę je znajomym :) Kto nie spróbuje ten niech żałuje! :-) z Pani strony ciasta zawsze mi wychodzą, chociaż jestem nowicjuszką :p z czystym sercem POLECAM!!! I pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto zrobione wg tego przepisu jest rewelacyjne. Zamiast rabarbaru i jabłek użyłam powideł z węgierek mojej babci.Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :) Pycha!!!!

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobre :) Ja lubię mniej słodkie ciasta więc zmniejszyłam ilość cukru o połowę; a zamiast rabarbaru użyłam truskawek i czereśni (teraz akurat są na czasie) i wyszło genialne. Czuję że będę sięgać po ten przepis bardzo często :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry Wiolu,
    bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis :),
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz