Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła
1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.
2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.
3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
4. Jajka ubić z resztą cukru.
5. Masło roztopić.
6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.
7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).
8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.
9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
10. Ciasto piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut.
Udanych wypieków :)
przykro mi że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
A mi coś nie wyszło, jest takie „gumowate” niestety zanim dodałam masła postawiłam do wyrośnięcia (coś żle zakodowałam sobie) a potem cięzko było domieszać masło, szkoda, bo sporo pracy wymaga to ciasto. Może następnym razem mi wyjdzie :)
Ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto -rewelacja! Ten zapach smak i sprężystość, bajka po prostu! Na pewno polecę je znajomym :) Kto nie spróbuje ten niech żałuje! :-) z Pani strony ciasta zawsze mi wychodzą, chociaż jestem nowicjuszką :p z czystym sercem POLECAM!!! I pozdrawiam serdecznie :)
ciesze sie:)) pozdrawiam serdecznie
pyszniutkie!!! jak każde….
Ciasto zrobione wg tego przepisu jest rewelacyjne. Zamiast rabarbaru i jabłek użyłam powideł z węgierek mojej babci.Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :) Pycha!!!!
cieszę się, że smakowało, truskawki i czereśnie wspaniałe połączenie,
pozdrawiam:)
Bardzo dobre :) Ja lubię mniej słodkie ciasta więc zmniejszyłam ilość cukru o połowę; a zamiast rabarbaru użyłam truskawek i czereśni (teraz akurat są na czasie) i wyszło genialne. Czuję że będę sięgać po ten przepis bardzo często :) Pozdrawiam
:) ogromnie się cieszę, u mnie też szybko znika,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! smakowało całej mojej rodzinie, nie miało szansy ostygnąć:):)
strasznie słodkie :) ale smaczne
przepysznie wygląda tak pewnie też smakuje
Dzień dobry Wiolu,
bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis :),
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
właśnie dziś zrobiłam- ciasto genialne w swojej prostocie