Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami

Pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami. Wspaniałe do kawy z mlekiem lub herbaty. Drożdżówka z owocami ładnie pachnie, nie jest za słodka i na jednym kawałku nie można poprzestać. Kwaskowate porzeczki i chrupiące, podpieczone migdały na puszystym cieście świetnie smakują. Ja użyłam czerwonej porzeczki, ale wyśmienicie nada się również czarna, polecam…

Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami

Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
150g zimnego masła
50g świeżych drożdży
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Wierzch:
1 i 1/4 szklanki umytych, obranych porzeczek
3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek płatków migdałowych

Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.

3. Następnie dodać roztarte drożdże, jajka, sól i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać je przez około 5 minut (ciasto wyrabiałam na stolnicy, od czasu do czasu podsypując je mąką, jak za bardzo zaczynało kleić się do rąk).

4. Gładkie ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

5. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto równomiernie rozprowadzić w blaszce. Wierzch posypać porzeczkami i następnie przez sitko cukrem pudrem. Na końcu posypać ciasto płatkami migdałowymi.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać ostygnięte pokrojone na kwadraty. Jakby ciasto było za mało słodkie, to przed podaniem proszę posypać jeszcze cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

18 komentarzy do “Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami”

  1. Wchodzę tutaj od trzech lat i zawsze jestem zachwycona, ponieważ cokolwiek nie upiekę – wychodzi idealnie! Do tego ładne zdjęcia, szata graficzna, strona robi bardzo dobre wrażenie, a zazwyczaj jakość bloga czy strony kulinarnej nie idzie w parze z jakością i trafnością przepisów, a tutaj – wszystko jak na załączonym obrazku. Widać, że to Pani pasja, życzę dalszych sukcesów :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz