Pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami. Wspaniałe do kawy z mlekiem lub herbaty. Drożdżówka z owocami ładnie pachnie, nie jest za słodka i na jednym kawałku nie można poprzestać. Kwaskowate porzeczki i chrupiące, podpieczone migdały na puszystym cieście świetnie smakują. Ja użyłam czerwonej porzeczki, ale wyśmienicie nada się również czarna, polecam…
Drożdżowe ciasto z porzeczkami i migdałami
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
150g zimnego masła
50g świeżych drożdży
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Wierzch:
1 i 1/4 szklanki umytych, obranych porzeczek
3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek płatków migdałowych
Ciasto:
1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
3. Następnie dodać roztarte drożdże, jajka, sól i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać je przez około 5 minut (ciasto wyrabiałam na stolnicy, od czasu do czasu podsypując je mąką, jak za bardzo zaczynało kleić się do rąk).
4. Gładkie ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
5. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto równomiernie rozprowadzić w blaszce. Wierzch posypać porzeczkami i następnie przez sitko cukrem pudrem. Na końcu posypać ciasto płatkami migdałowymi.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać ostygnięte pokrojone na kwadraty. Jakby ciasto było za mało słodkie, to przed podaniem proszę posypać jeszcze cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ile % śmietana? Ajj ślinka cieknie mmm
Zrobię z wiśniami bo porzeczek brak
śmietana 12% lub 18%, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
cieszę się :) proszę bardzo i życzę udanych wypieków!
pozdrawiam serdecznie
mam to ciacho w planie na dzisiaj – z czarnymi porzeczkami. świetne są Pani przepisy, bardzo często korzystam i zawsze się sprawdzają, więc przy okazji – dziękuję! :)
myślę, że tak, pozdrawiam
a czy porzeczki można zastąpić truskawkami? :)
myślę, że tak pozdrawiam
Można wykorzystać mrożone porzeczki?
bardzo mi miło:) cieszę się, ogromnie, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w tortownicy, pięknie wyrosło i jest niesamowicie puszyste. Będę tu zaglądać, bo widzę wiele obiecujących przepisów:-)
cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
pycha! ;))
życzę smacznego!
ciasto właśnie rośnie ;))
Dziękuję! Cieszę się, że strona przypadła do gustu, życzę udanych, pysznych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie:)
Gratuluję Pani tak wspaniałej strony! Wszystko perfekcyjne – zdjęcia, szata graficzna, przepisy i jakoś tak tu przyjemne i cieplutko :-) a dzięki Pani ciastom każdy weekend w domu pachnący i domownicy bardziej uśmiechnięci, gdy zajadają te smakołyki. Pozdrawiam serdecznie! Będę tu zaglądać! :)))