Drożdżowa babka z bakaliami

Drożdżowa babka z bakaliami – Zapraszam na tradycyjną, bardzo smaczną, puchatą babkę na żółtkach z rodzynkami i skórką pomarańczową. Bardzo aromatyczna, delikatna z subtelnie rumowym lukrem. Jak z każdym ciastem drożdżowym jest z nią trochę pracy, ale w 100% się opłaca :). Taka babka zawsze znajduje się na stole wielkanocnym w mojej rodzinie od kiedy pamiętam. (troszkę zmodyfikowany przepis z miesięcznika „Kuchnia”).

Drożdżowa babka z bakaliami

Drożdżowa babka z bakaliami
Składniki:
40g drożdży
100g cukru
2 szklanki przesianej mąki
2/3 szklanki mleka
7 żółtek
szczypta soli
100g masła
3/4 szklanki bakalii (rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa)
aromat waniliowy
lukier:
1 łyżka rumu
1 łyżka gorącej wody
200g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Dodać 2 łyżki mąki, wlać ciepłe mleko i wymieszać na gładką masę. Rozczyn posypać delikatnie mąką i odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Rodzynki sparzyć i osączyć.

3. Żółtka utrzeć z cukrem i solą.

4. Masło roztopić.

5. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, mieszać łyżką i wlewać ciepłe masło, żółtka i parę kropli aromatu waniliowego. Ciasto zagnieść, na końcu dodać bakalie. Formę do babki posmarować masłem i równomiernie wyłożyć ciastem, odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).

6. Babkę piec przez 5 minut w temperaturze 160oC, a następnie zwiększyć temperaturę do 180oC i piec około 45 minut. Ja piekłam na funkcji termoobieg i znacznie zmniejszyłam temperaturę, zaczęłam od 145oC przez 5 minut, a zwiększyłam do 160oC. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z formy i odstawić do ostygnięcia.

7. Składniki na lukier ucieramy i lukrujemy babkę.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Drożdżowa babka z bakaliami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.