Maślane ciasto marchewkowe z kremem – Pyszne ciasto marchewkowe, wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto przygotowuje się podobanie jak na muffinki, więc jest proste, trzeba tylko utrzeć jajka. Do wypieku użyłam sklarowanego masła ghee, dzięki temu ciasto jest bardzo maślane i wilgotne. Zawiera również wiele korzennych przypraw, dlatego niektórym może przypominać w smaku piernik (ale w konsystencji na pewno nie). Krem pachnie delikatnie wanilią i jako podstawę użyłam serka mascaropne, dzięki temu jest gęsty i delikatny. Smaczne, gęste, sycące ciasto, polecam…
Maślane ciasto marchewkowe z kremem
Składniki:
Ciasto:
260g mąki
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
2 szczypty soli
130g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
130g sklarowanego, roztopionego masła
80ml gęstej śmietany
400g startej marchewki (na drobnych oczkach)
skórka starta z połowy cytryny
Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)
1. Jajka ubijać przez 3 minuty. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać kolejne 3 minuty.
2. W drugiej misce połączyć ze sobą pozostałe suche składniki.
3. Do jajek dodać roztopione masło, śmietanę, wymieszać ręcznie. Dodać osączoną marchewkę, skórkę z cytryny i delikatnie połączyć. Wsypać suche składniki i krótko wymieszać, tylko do zwilgotnienia składników (jak w cieście na muffinki).
4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm lub 22cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 40 minut (na funkcji z termoobiegiem w temperaturze 160°C). Po upieczeniu odstawić marchewkowe biszkopty do ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę ubić, dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru waniliowego i cynamon.
6. Mascarpone miksować przez 2 minuty. Wsypać cukier puder, wymieszać. Śmietanę połączyć z serkiem. Ostygnięte biszkopty przełożyć kremem i posmarować boki oraz wierzch, dowolnie udekorować.
Udanych wypieków :)
ciasto pyszne (mimo iż nie przepadam za ciastami marchewkowymi), pięknie pachnie cynamonem i resztą przypraw.
Kolejny udany wypiek :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
na razie nie mam, coś by trzeba było pokombinować, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie :) czy ma Pani jakiś pomysł, żeby zastąpić krem z mascarpone, kremem jogurtowym? Jeśli tak, to poproszę o przepis.
Pozdrawiam ciepło ;)
gratulację:) cieszę się, że ciasto się udało, pozdrawiam serdecznie
Super! Jedno z moich pierwszych samodzielnych, udanych ciast :) Dzięki za ten przepis.
gęstego, kremowego sera jak na sernik, pozdrawiam
Jakiego seru mogę użyć zamiast serka mascarpone?;)