Maślane ciasto marchewkowe z kremem

Maślane ciasto marchewkowe z kremem – Pyszne ciasto marchewkowe, wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto przygotowuje się podobanie jak na muffinki, więc jest proste, trzeba tylko utrzeć jajka. Do wypieku użyłam sklarowanego masła ghee, dzięki temu ciasto jest bardzo maślane i wilgotne. Zawiera również wiele korzennych przypraw, dlatego niektórym może przypominać w smaku piernik (ale w konsystencji na pewno nie). Krem pachnie delikatnie wanilią i jako podstawę użyłam serka mascaropne, dzięki temu jest gęsty i delikatny. Smaczne, gęste, sycące ciasto, polecam…

Maślane ciasto marchewkowe z kremem

Maślane ciasto marchewkowe z kremem
Składniki:
Ciasto:
260g mąki
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
2 szczypty soli
130g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
130g sklarowanego, roztopionego masła
80ml gęstej śmietany
400g startej marchewki (na drobnych oczkach)
skórka starta z połowy cytryny
Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)

1. Jajka ubijać przez 3 minuty. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać kolejne 3 minuty.

2. W drugiej misce połączyć ze sobą pozostałe suche składniki.

3. Do jajek dodać roztopione masło, śmietanę, wymieszać ręcznie. Dodać osączoną marchewkę, skórkę z cytryny i delikatnie połączyć. Wsypać suche składniki i krótko wymieszać, tylko do zwilgotnienia składników (jak w cieście na muffinki).

4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm lub 22cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 40 minut (na funkcji z termoobiegiem w temperaturze 160oC). Po upieczeniu odstawić marchewkowe biszkopty do ostygnięcia.

Krem:
5. Śmietankę ubić, dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru waniliowego i cynamon.

6. Mascarpone miksować przez 2 minuty. Wsypać cukier puder, wymieszać. Śmietanę połączyć z serkiem. Ostygnięte biszkopty przełożyć kremem i posmarować boki oraz wierzch, dowolnie udekorować.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „Maślane ciasto marchewkowe z kremem”

  1. Bułeczko z makiem………za rzadko u Ciebie bywam ostatnio. A widzę, że tu dużo się dzieje :). Ciasto wygląda wspaniale, chyba się na nie skuszę! Pozdrawiam serdecznie i idę czytać dalej!

  2. Ja do Ciebie też muszę częściej zaglądać, lubię oglądać twoje prace,
    cieszę się, że Ci się podoba :)
    pozdrawiam

  3. Za 8 minut wyjmuję moje ciasto z piekarnika! Krem już się chłodzi w lodówce,a ja nie mogę wytrzymać.
    Jak skonsumuję to szybko napiszę! ;) Pozdrowienia dla autora,Twoje przepisy są naprawdę świetne

  4. Ciasto jest świetne,delikatne i rozpływające się w ustach,ale krem jest trochę mdlący..Ale i tak jest pycha! ;*

  5. Mam pytanie – na jakich oczkach zetrzeć marchew? Na małych czy na tych zupełnie malutkich (takich szarpanych)? Pytam, bo przymierzam się do tego ciasta i chcę wszystko zrobić jak należy:-) a w ogóle, to wspaniały blog – pieczenie nigdy, ale to nigdy mnie nie interesowało, tymczasem jestem już po kilkunastu wypiekach z Twojego bloga:-) i wszystkie udane:-) pozdrawiam!

  6. Bardzo miło mi to słyszeć:) cieszę się,
    co do marchewki to na tych całkiem małych oczkach „szarpanych”
    pozdrawiam

  7. Wczoraj zrobilam to ciacho. Początkowo miałam pewne obawy ale okazało się, że wyszło super! Nie zdążylam niestety przełożyć kremem bo zanim ciasto przestygło nie było już połowy :)
    Część przypraw zastąpiłam gotową przyprawą do piernika bo tylko to miałam pod ręką.
    To było kolejne ciacho ze strony MALEJ CUKIERENKI i kolejny mały sukces kulinarny. Dziękuje za inspirację.

  8. Ciasto marchewkowe z kremem przepyszne. Zamiast masła dałam olej a do kremu zmielone płatki migdałowe. Wierzch polałam gorzką czekoladą. To jedno z moich ulubionych ciast. Pozdrawiam serdecznie.

  9. Witam serdecznie :) czy ma Pani jakiś pomysł, żeby zastąpić krem z mascarpone, kremem jogurtowym? Jeśli tak, to poproszę o przepis.
    Pozdrawiam ciepło ;)

  10. ciasto pyszne (mimo iż nie przepadam za ciastami marchewkowymi), pięknie pachnie cynamonem i resztą przypraw.
    Kolejny udany wypiek :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.