Ciasto pomarańczowe – Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto pomarańczowe. Zawiera sporą ilość kandyzowanej skórki pomarańczowej i jest dobrze nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, co wzmacnia smak i aromat. Świetne ciasto do kawy, ładnie się prezentuje pokrojone na kwadraty z lukrem. Z przepisu wychodzi nawet spora blaszka, więc powinien zostać kawałek na następny dzień :) (troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Tajemnice słodkich pyszności i pikantnych przyjemności” Dr.Oetkera).
Ciasto pomarańczowe
Składniki:
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka octu
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat pomarańczowy
2 szklanki mąki
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
do nasączenia:
200ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
dekoracja:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wrzątku
pomarańczowy cukier (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa
1. Utrzeć masło z połową cukru. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, a następnie dodać ocet, cukier waniliowy, parę kropli aromatu pomarańczowego, wymieszać.
2. Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, dobrze wymieszać.
3. Białka ubić i pod koniec wsypać pozostały cukier, ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje i zrobi się lśniąca.
4. Skórkę pomarańczową i połowę białka dodać do ciasta, wymieszać. Dodać resztę białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×30, wyrównać wierzch i piec w temperaturze 170-180°C przez około 40 minut.
5. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia.
6. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Przełożyć do pojemniczka z cienką końcówką i udekorować ciasto paseczkami, posypać skórką pomarańczową lub kolorowym cukrem.
Udanych wypieków :)
Cieszę się bardzo że smakowało :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wspaniałe, pięknie pachnie, wilgotne. Mam trochę większą blaszkę, więc moje ciasto wyszło niskie. W związku z tym na wierzchu znalazły się brzoskwinie z puszki pocięte w cieniutkie półksiężyce, a na nich galaretka pomarańczowa. Poza tym użyłam całej szklanki cukru i dodałam dodatkowo skórkę startą z jednej pomarańczy, ciasto dzięki temu tak ładnie wygląda. Dziękuję za przepis i za to co Pani robi:)
Przepyszne jest to ciasto, piekłam je w niedzielę. Zapraszam do mnie http://zakatekrozkoszy.blox.pl/html
żeby lepiej wyrosło, pozdrawiam
Dlaczego dodaje się ocet?
Cześć :)
mam sporą rodzinę, do tego sama nie mogę przeżyć dnia bez zjedzenia czegoś słodkiego, jestem uzależniona od słodyczy,
wypieki przynoszę również do pracy i piekę na różne imprezy
pozdrawiam
Kto to wszystko je Bułeczko?;)
Tyle tego pieczesz i tak często… Nadążacie z konsumpcją?;)