Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach – Urzekł mnie ten sernik, jak go tylko zobaczyłam:). Bardzo czekoladowy z czekoladowymi ciasteczkami. Niesamowicie kremowy, z gatunku serników amerykańskich. Nie wyrasta dużo, masa ma się upiec i wkładamy sernik na całą noc do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Smaczny, dosyć słodki, o pięknym zapachu. Pamiętajmy, aby ser i jajka parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. Radzę również wkładając sernik do piekarnika, postawić go na blaszce, tak na wszelki wypadek, żeby masło ze spodu ciasta nie zabrudziło nam piekarnika. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony taste of home)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub pełnoziarnistych z czekoladą (około 220g, zmieliłam je w mikserze)
3 łyżki roztopionego masła
Masa (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady 60%
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr. Oetkera, uważam, że ten akurat jest super)
100g pokruszonych na większe kawałki ciasteczek czekoladowych (mogą być nadziewane)
4 jajka lekko ubite
Wierzch:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50g ciasteczek z czekoladą (użyłam dwa knoppersy)

1.Gorzką czekoladę 200g roztopić na parze.

Spód:
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Wymieszać razem pokruszone ciasteczka z masłem i wyłożyć nimi spód przygotowanej tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.

Masa:
3. W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż powstanie gładka masa, a ser stanie się bardziej kremowy.

4. Dodać roztopioną czekoladę i aromat śmietankowy, wymieszać na jednolitą masę mikserem ustawionym na najniższe obroty.

5. Dodać jajka i krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać pokruszone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piekłam w temperaturze 160°C przez 50 minut, następnie zwiększyłam temperaturę do 170°C i piekłam jeszcze przez 10 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i delikatnie zdjąć obręcz. Odstawić do ostygnięcia i następnie sernik włożyć na całą noc do lodówki.

Wierzch:
7. Czekoladę roztopić na parze z masłem, wymieszać. Przełożyć ją do foliowego woreczka z obciętym rożkiem i zrobić fantazyjne paseczki na serniku. Ciasteczka pokroić w większe kawałki i ozdobić nimi wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 1

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 2

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

61 komentarzy do “Czekoladowy sernik na ciasteczkach”

  1. Zrobiłam !!! przepyszny, prosty i cudownie pachnie. Ale nie wyszedł taki ładny jak tu :) troszkę za bardzo spiekłam wierzch i popekał, ale i tak rozpływa się w ustach :)

    Odpowiedz
  2. przykro mi, ze wyszedl mokry, przyczyną może być raczej ser, nie wydaje mi sie zeby ciasteczka mialy tak duzy wplyw, chociaz na pewno wchlaniaja troche wody,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. zrobiłam ten sernik 3 dni temu, wyszedł strasznie „mokry” i nie wiem co zrobiłam źle :( nie dodałam tylko ciasteczek do masy, zastanawiam się czy to może przez to, a jeśli nie to co mogło mu zaszkodzić?

    Odpowiedz
  4. Czyli różne markizy albo jakieś na wagę by się nadawały. Dziękuje za szybką odpowiedź i również pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. witam,
    nadziewanych ciasteczek typu oreo, że przełożone masą kruche ciasteczka czekoladowe też mogą być,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bardzo apetycznie wygląda, w składnikach do masy podane są „pokruszone ciasteczka czekoladowe, mogą być nadziewane”- o jaki typ tu chodzi? kruchych czekoladowych, czy jakichś pralinek? czy też knoppersy?

    Odpowiedz
  7. Sernik wygląda cudnie, ale do sera zdecydowanie potrzeba dać nie 2 ale 1 tabliczke gorzkiej czekolady, bo po prostu nie da się do zjeść. Jest zbyt słodki i za bardzo czuć gorzkość czekolady. To jedyny minus :)

    Odpowiedz
  8. Witam:)
    na spód dałam ciasteczka owsiane polane czekoladą, on są popularne nazywają się złotokłose
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz