Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach – Urzekł mnie ten sernik, jak go tylko zobaczyłam:). Bardzo czekoladowy z czekoladowymi ciasteczkami. Niesamowicie kremowy, z gatunku serników amerykańskich. Nie wyrasta dużo, masa ma się upiec i wkładamy sernik na całą noc do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Smaczny, dosyć słodki, o pięknym zapachu. Pamiętajmy, aby ser i jajka parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. Radzę również wkładając sernik do piekarnika, postawić go na blaszce, tak na wszelki wypadek, żeby masło ze spodu ciasta nie zabrudziło nam piekarnika. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony taste of home)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub pełnoziarnistych z czekoladą (około 220g, zmieliłam je w mikserze)
3 łyżki roztopionego masła
Masa (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady 60%
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr. Oetkera, uważam, że ten akurat jest super)
100g pokruszonych na większe kawałki ciasteczek czekoladowych (mogą być nadziewane)
4 jajka lekko ubite
Wierzch:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50g ciasteczek z czekoladą (użyłam dwa knoppersy)

1.Gorzką czekoladę 200g roztopić na parze.

Spód:
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Wymieszać razem pokruszone ciasteczka z masłem i wyłożyć nimi spód przygotowanej tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.

Masa:
3. W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż powstanie gładka masa, a ser stanie się bardziej kremowy.

4. Dodać roztopioną czekoladę i aromat śmietankowy, wymieszać na jednolitą masę mikserem ustawionym na najniższe obroty.

5. Dodać jajka i krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać pokruszone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piekłam w temperaturze 160°C przez 50 minut, następnie zwiększyłam temperaturę do 170°C i piekłam jeszcze przez 10 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i delikatnie zdjąć obręcz. Odstawić do ostygnięcia i następnie sernik włożyć na całą noc do lodówki.

Wierzch:
7. Czekoladę roztopić na parze z masłem, wymieszać. Przełożyć ją do foliowego woreczka z obciętym rożkiem i zrobić fantazyjne paseczki na serniku. Ciasteczka pokroić w większe kawałki i ozdobić nimi wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 1

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 2

Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do “Czekoladowy sernik na ciasteczkach”

  1. Sernik jest przepyszny, jednak u mnie wizualnie katastrofa! Po zdjęciu oboręczy sernik się rozjechał, zatytułowałam go więc „trzęsienie ziemi”. Chciałam zapytać dlaczego wg przepisu należy tak szybko zdjąć obręcz? Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcia wyglądały bardzo zachęcająco. Byłam bardzo ciekawa jak może smakować taki czekoladowy sernik, bo jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Myślałam, że będzie to takie sobie zwykłe ciasto, ale myliłam się, bo ciasto jest po prostu obłędne. Mimo iż jest w nim dużo czekolady i ciastek czekoladowych, to czuć, że to sernik. Spód, jak i kawałki ciasteczek w masie serowej przyjemnie chrupią.
    Ciasto na pewno jeszcze będę piekła (na pewno na Wielkanoc, bo moja mama je sobie zażyczyła na święta), bo jest po prostu rewelacyjne! Niebo w gębie!

    Odpowiedz
  3. Witam! Mam pytanie, co to znaczy jajka lekko ubite? Zazwyczaj jajka ubija się na pienę. Proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym dzisiaj zrobić ten sernik.

    Odpowiedz
  4. Cukru dwie lub trzy czy dwie trzecie? Trzy lub cztery czy trzy czwarte lyzeczki aromatu? Przepraszam, moze się ośmieszę ale wolę mieć wszystko jasne

    Odpowiedz
  5. sernik wyszedł prze-przepyszny! zmieszałam czekoladę gorzką z mleczną w proporcjach 2:1 – był nieco mniej gorzki ;) Następnym razem dorzucę do masy sernikowej orzechy laskowe, bo coś czuje, że będą pasowały cudnie. Dzięękuje za przepis!

    Odpowiedz
  6. można dodać czekoladę z większą liczbą „procentów”, jajka tylko „napuszone”, miksujemy w całości żółtko z białkiem jak jest w przepisie, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. czy można (albo czy ktoś próbował) robić na kwadratowej blaszce? czy czekolada może być z większą liczbą „procentów”? ;)
    Co dokładnie oznacza termin lekko ubite? tylko napuszone? miksowane w całości – żółtko z białkiem? Trochę ciast już popełniłam, ale z tym terminem sie jeszcze nie spotkałam ;)
    Z góry dziękuje za odpowiedź ;))

    Odpowiedz
  8. Witam! mam pytanie: czy nie potrzeba dodać do masy serowej budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej? Czy sernik bez tego będzie się trzymał i nie rozpłynie się? Mam zamiar go robić na sobotę i czekam niecierpliwie na odpowiedź. Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  9. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Zrobiłam z żurawiną i sporą ilością wanilii. Myślałam również nad ekstraktem pomarańczowym, ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Dałam za mało masła, ciasteczka nie skleiły się :(

    Odpowiedz
  10. Witam, co Pani myśli nad dodaniem do masy trochę alkoholu typu wiśnie w likierze, trochę wiśniowego likieru albo wiśniowej wódki? aby nadać trochę ostrości, bo sernik jest super tylko nie mogłam zjeść kawałka który sobie ukroiłam (1/6 ciasta ) bo jest mocno słodki

    Odpowiedz
  11. Zrobiłam !!! przepyszny, prosty i cudownie pachnie. Ale nie wyszedł taki ładny jak tu :) troszkę za bardzo spiekłam wierzch i popekał, ale i tak rozpływa się w ustach :)

    Odpowiedz
  12. przykro mi, ze wyszedl mokry, przyczyną może być raczej ser, nie wydaje mi sie zeby ciasteczka mialy tak duzy wplyw, chociaz na pewno wchlaniaja troche wody,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. zrobiłam ten sernik 3 dni temu, wyszedł strasznie „mokry” i nie wiem co zrobiłam źle :( nie dodałam tylko ciasteczek do masy, zastanawiam się czy to może przez to, a jeśli nie to co mogło mu zaszkodzić?

    Odpowiedz
  14. Czyli różne markizy albo jakieś na wagę by się nadawały. Dziękuje za szybką odpowiedź i również pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. witam,
    nadziewanych ciasteczek typu oreo, że przełożone masą kruche ciasteczka czekoladowe też mogą być,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Bardzo apetycznie wygląda, w składnikach do masy podane są „pokruszone ciasteczka czekoladowe, mogą być nadziewane”- o jaki typ tu chodzi? kruchych czekoladowych, czy jakichś pralinek? czy też knoppersy?

    Odpowiedz
  17. Sernik wygląda cudnie, ale do sera zdecydowanie potrzeba dać nie 2 ale 1 tabliczke gorzkiej czekolady, bo po prostu nie da się do zjeść. Jest zbyt słodki i za bardzo czuć gorzkość czekolady. To jedyny minus :)

    Odpowiedz
  18. Witam:)
    na spód dałam ciasteczka owsiane polane czekoladą, on są popularne nazywają się złotokłose
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. wyglada super – niedlugo zrobie! mam tylko pytanie – jakich ciasteczek użyłaś? te pokruszone na serniku wygladaja jak knoppersy ;)

    Odpowiedz
  20. Przepyszny! Wczoraj jak go robiłam, moja mama spytała: „Kto będzie to jadł”? Dziś została już tylko 1/4 :) To chyba najlepsza reklama! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  21. Robiłam kiedyś podobny sernik czekoladowy i chociaż umieram z przejedzenia po sześciu czy siedmiu domowych pączkach, na pewno nie odmówiłabym sobie kawałeczka. Albo nawet sporego kawałka! :
    Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz