Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach – Urzekł mnie ten sernik, jak go tylko zobaczyłam:). Bardzo czekoladowy z czekoladowymi ciasteczkami. Niesamowicie kremowy, z gatunku serników amerykańskich. Nie wyrasta dużo, masa ma się upiec i wkładamy sernik na całą noc do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Smaczny, dosyć słodki, o pięknym zapachu. Pamiętajmy, aby ser i jajka parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. Radzę również wkładając sernik do piekarnika, postawić go na blaszce, tak na wszelki wypadek, żeby masło ze spodu ciasta nie zabrudziło nam piekarnika. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony taste of home)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub pełnoziarnistych z czekoladą (około 220g, zmieliłam je w mikserze)
3 łyżki roztopionego masła
Masa (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady 60%
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr. Oetkera, uważam, że ten akurat jest super)
100g pokruszonych na większe kawałki ciasteczek czekoladowych (mogą być nadziewane)
4 jajka lekko ubite
Wierzch:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50g ciasteczek z czekoladą (użyłam dwa knoppersy)

1.Gorzką czekoladę 200g roztopić na parze.

Spód:
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Wymieszać razem pokruszone ciasteczka z masłem i wyłożyć nimi spód przygotowanej tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.

Masa:
3. W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż powstanie gładka masa, a ser stanie się bardziej kremowy.

4. Dodać roztopioną czekoladę i aromat śmietankowy, wymieszać na jednolitą masę mikserem ustawionym na najniższe obroty.

5. Dodać jajka i krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać pokruszone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piekłam w temperaturze 160oC przez 50 minut, następnie zwiększyłam temperaturę do 170oC i piekłam jeszcze przez 10 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i delikatnie zdjąć obręcz. Odstawić do ostygnięcia i następnie sernik włożyć na całą noc do lodówki.

Wierzch:
7. Czekoladę roztopić na parze z masłem, wymieszać. Przełożyć ją do foliowego woreczka z obciętym rożkiem i zrobić fantazyjne paseczki na serniku. Ciasteczka pokroić w większe kawałki i ozdobić nimi wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do wpisu „Czekoladowy sernik na ciasteczkach”

  1. Witam! Mam pytanie, co to znaczy jajka lekko ubite? Zazwyczaj jajka ubija się na pienę. Proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym dzisiaj zrobić ten sernik.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcia wyglądały bardzo zachęcająco. Byłam bardzo ciekawa jak może smakować taki czekoladowy sernik, bo jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Myślałam, że będzie to takie sobie zwykłe ciasto, ale myliłam się, bo ciasto jest po prostu obłędne. Mimo iż jest w nim dużo czekolady i ciastek czekoladowych, to czuć, że to sernik. Spód, jak i kawałki ciasteczek w masie serowej przyjemnie chrupią.
    Ciasto na pewno jeszcze będę piekła (na pewno na Wielkanoc, bo moja mama je sobie zażyczyła na święta), bo jest po prostu rewelacyjne! Niebo w gębie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.