Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach – Urzekł mnie ten sernik, jak go tylko zobaczyłam:). Bardzo czekoladowy z czekoladowymi ciasteczkami. Niesamowicie kremowy, z gatunku serników amerykańskich. Nie wyrasta dużo, masa ma się upiec i wkładamy sernik na całą noc do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Smaczny, dosyć słodki, o pięknym zapachu. Pamiętajmy, aby ser i jajka parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. Radzę również wkładając sernik do piekarnika, postawić go na blaszce, tak na wszelki wypadek, żeby masło ze spodu ciasta nie zabrudziło nam piekarnika. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony taste of home)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach

Czekoladowy sernik na ciasteczkach
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub pełnoziarnistych z czekoladą (około 220g, zmieliłam je w mikserze)
3 łyżki roztopionego masła
Masa (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady 60%
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr. Oetkera, uważam, że ten akurat jest super)
100g pokruszonych na większe kawałki ciasteczek czekoladowych (mogą być nadziewane)
4 jajka lekko ubite
Wierzch:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50g ciasteczek z czekoladą (użyłam dwa knoppersy)

1.Gorzką czekoladę 200g roztopić na parze.

Spód:
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
Wymieszać razem pokruszone ciasteczka z masłem i wyłożyć nimi spód przygotowanej tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.

Masa:
3. W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż powstanie gładka masa, a ser stanie się bardziej kremowy.

4. Dodać roztopioną czekoladę i aromat śmietankowy, wymieszać na jednolitą masę mikserem ustawionym na najniższe obroty.

5. Dodać jajka i krótko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wsypać pokruszone ciasteczka i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Piekłam w temperaturze 160°C przez 50 minut, następnie zwiększyłam temperaturę do 170°C i piekłam jeszcze przez 10 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i delikatnie zdjąć obręcz. Odstawić do ostygnięcia i następnie sernik włożyć na całą noc do lodówki.

Wierzch:
7. Czekoladę roztopić na parze z masłem, wymieszać. Przełożyć ją do foliowego woreczka z obciętym rożkiem i zrobić fantazyjne paseczki na serniku. Ciasteczka pokroić w większe kawałki i ozdobić nimi wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 1

Czekoladowy sernik na ciasteczkach 2

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

61 komentarzy do “Czekoladowy sernik na ciasteczkach”

  1. wyglada super – niedlugo zrobie! mam tylko pytanie – jakich ciasteczek użyłaś? te pokruszone na serniku wygladaja jak knoppersy ;)

    Odpowiedz
  2. Przepyszny! Wczoraj jak go robiłam, moja mama spytała: „Kto będzie to jadł”? Dziś została już tylko 1/4 :) To chyba najlepsza reklama! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Robiłam kiedyś podobny sernik czekoladowy i chociaż umieram z przejedzenia po sześciu czy siedmiu domowych pączkach, na pewno nie odmówiłabym sobie kawałeczka. Albo nawet sporego kawałka! :
    Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz