Czekoladowy pudding chia

Smaczny, prosty w przygotowaniu pudding czekoladowy z nasionami chia – kolejny pyszny hit „Zdrowej Środy”. Sycący, pełen witamin, wyśmienicie nadaje się na śniadanie. Możemy podać go z suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Z każdym bakaliowym dodatkiem dobrze smakuje. Polecam… (inspiracja ze strony skinnyms).

Czekoladowy pudding chia

Czekoladowy pudding chia
Składniki na około 3 porcje:
2 szklanki mleka migdałowego (lub innego)
1/2 szklanki nasion chia
2 kopiaste łyżki masła migdałowego
1/4 szklanki dobrego kakao bez cukru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub miodu
Dodatkowo:
Świeże owoce, orzechy

1. Wszystkie składniki na pudding przełożyć do miski, wymieszać. Nakryć i ostawić w chłodne miejsce na około 5 godzin lub na noc.

2. Po tym czasie pudding przelać do blendera i zmiksować (można dosłodzić do smaku). Rozlać do miseczek i na wierzchu poukładać owoce i orzechy.

Smacznego!

Czekoladowy pudding chia

Podobne przepisy

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Pudding chia

Miseczka smoothie z jagodami i nasionami chia

Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia

12 komentarzy do “Czekoladowy pudding chia”

  1. Pięknie wygląda. Do dekoracji użyłaś kiwi, granat i orzechy włoskie? Można do dekoracji użyć też owoców z puszki? Pozdrawiam. Udanych wypieków.

    Odpowiedz
  2. Można też samemu zrobić masło migdałowe :), ale myślę, że gdyby poszukać na półce z produktami bio też by się znalazło.

    Odpowiedz
  3. U mnie w domu nie smakowało, może kwestia konsystencji i tego, że czuć twarde nasionka, nie wiem. Generalnie chia nie podbiło podniebienia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz