Smaczny, prosty w przygotowaniu pudding czekoladowy z nasionami chia – kolejny pyszny hit „Zdrowej Środy”. Sycący, pełen witamin, wyśmienicie nadaje się na śniadanie. Możemy podać go z suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Z każdym bakaliowym dodatkiem dobrze smakuje. Polecam… (inspiracja ze strony skinnyms).
Czekoladowy pudding chia
Składniki na około 3 porcje:
2 szklanki mleka migdałowego (lub innego)
1/2 szklanki nasion chia
2 kopiaste łyżki masła migdałowego
1/4 szklanki dobrego kakao bez cukru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub miodu
Dodatkowo:
Świeże owoce, orzechy
1. Wszystkie składniki na pudding przełożyć do miski, wymieszać. Nakryć i ostawić w chłodne miejsce na około 5 godzin lub na noc.
2. Po tym czasie pudding przelać do blendera i zmiksować (można dosłodzić do smaku). Rozlać do miseczek i na wierzchu poukładać owoce i orzechy.
Smacznego!
Deser przepyszny! ❤
Dziękuję bardzo.
Pięknie wygląda. Do dekoracji użyłaś kiwi, granat i orzechy włoskie? Można do dekoracji użyć też owoców z puszki? Pozdrawiam. Udanych wypieków.
myślę, że tak, pozdrawiam
Można też samemu zrobić masło migdałowe :), ale myślę, że gdyby poszukać na półce z produktami bio też by się znalazło.
Czy zamiast masła migdałowego mogę użyć oleju kokosowego? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
U mnie w domu nie smakowało, może kwestia konsystencji i tego, że czuć twarde nasionka, nie wiem. Generalnie chia nie podbiło podniebienia.
Na pewno :) pozdrawiam
Czy z mlekiem sojowym również będzie smaczny ? :))
dostałam w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam
Gdzie można kupić masło migdałowe?