Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu – Kolejna, pyszna „Zdrowa Środa” z deserem fit. Tym razem ze smacznym torcikiem przygotowanym na spodzie z daktyli, orzechów włoskich oraz kremie zrobionym z orzechów nerkowca i mango. Deser jest bardzo sycący, kremowy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy do niego tylko blendera. Polecam…

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
70g orzechów włoskich
70g wiórków kokosowych
100g suszonych daktyli
1/4 szklanki kakao bez cukru
szczypta soli
Krem:
250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc)
1/3 szklanki syropu z agawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki nasion chia
1 mango o wadze około 400g (nieduże mango)
Wierzch:
1 łyżka nasion chia
1 mango o wadze około 400g (nieduże mango)

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Spód:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.

2. Do blendera przełożyć orzechy włoskie, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać osączone daktyle, sól, kakao bez cukru i znów zmiksować. Jeśli masa będzie mało wilgotna proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki ciepłej wody i znów zmiksować.

3. Masę daktylowo – orzechową przełożyć do blaszki o średnicy 19-20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać (na czas dalszych przygotowań można wstawić do lodówki).

Krem:
4. Orzechy nerkowca osączyć, przełożyć do blendera, dodać syrop, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy i zmiksować. Mango obrać ze skórki i miąższ pokroić na kawałeczki, następnie przełożyć go do blendera, w którym jest masa orzechowa, dodać chia i zmiksować. Krem przelać na przygotowany spód i wyrównać.

Wierzch:
5. Mano obrać, miąższ pokroić i zmiksować razem z chia, wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc. Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu”

  1. Planuję zrobić jutro taki torcik, czy na spód zamiast orzechów włoskich sprawdzą się mielone orzechy laskowe lub migdały? Akurat włoskich brak na stanie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz