Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu – Kolejna, pyszna „Zdrowa Środa” z deserem fit. Tym razem ze smacznym torcikiem przygotowanym na spodzie z daktyli, orzechów włoskich oraz kremie zrobionym z orzechów nerkowca i mango. Deser jest bardzo sycący, kremowy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy do niego tylko blendera. Polecam…

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
70g orzechów włoskich
70g wiórków kokosowych
100g suszonych daktyli
1/4 szklanki kakao bez cukru
szczypta soli
Krem:
250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc)
1/3 szklanki syropu z agawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki nasion chia
1 mango o wadze około 400g (nieduże mango)
Wierzch:
1 łyżka nasion chia
1 mango o wadze około 400g (nieduże mango)

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Spód:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.

2. Do blendera przełożyć orzechy włoskie, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać osączone daktyle, sól, kakao bez cukru i znów zmiksować. Jeśli masa będzie mało wilgotna proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki ciepłej wody i znów zmiksować.

3. Masę daktylowo – orzechową przełożyć do blaszki o średnicy 19-20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać (na czas dalszych przygotowań można wstawić do lodówki).

Krem:
4. Orzechy nerkowca osączyć, przełożyć do blendera, dodać syrop, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy i zmiksować. Mango obrać ze skórki i miąższ pokroić na kawałeczki, następnie przełożyć go do blendera, w którym jest masa orzechowa, dodać chia i zmiksować. Krem przelać na przygotowany spód i wyrównać.

Wierzch:
5. Mano obrać, miąższ pokroić i zmiksować razem z chia, wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc. Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email

6 myśli na temat „Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Dodaj komentarz

.