Czekoladowe ciasto z brandy – Od czasu do czasu po prostu muszę upiec ciasto czekoladowe. Tym razem wypróbowałam przepis z dodatkiem aromatycznej brandy i muszę przyznać, że ciasto bardzo mi smakowało. Najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie, czyli od wyjęcia z piekarnika tak po 3-4 godzinach. Mocno czuć w nim smak czekolady, który pogłębia jeszcze brandy. Jest delikatnie wilgotne. Jak dla mnie ciasto interesujące i ciekawe w smaku, na pewno upiekę je ponownie. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Good Housekeeping, Favourite Cakes, Bakes and Cupcakes”).
Czekoladowe ciasto z brandy
składniki:
130g masła
230g gorzkiej czekolady 60%-70%
3 jajka – osobno żółtka i białka
120g jasnego brązowego cukru
80ml brandy
90g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g zmielonych migdałów
cukier puder do posypania
1. W rondelku o grubym dnie (takim, w którym nic nam się nie przypali) roztopić na małym ogniu pokrojone masło i połamaną czekoladę cały czas mieszając, zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Żółtka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę. Dodać brandy i krótko wymieszać łyżką. Wlać roztopioną czekoladę, wymieszać łyżką.
4. Dodać mąkę, migdały i znów krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce ubić białka na gęstą, sztywną pianę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 50 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto lepiej smakuję, jak dobrze ostygnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto bardzo smaczne.
Czuć brandy… mniam :)