Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

155 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Witam,
    To pierwsze ciasto jakie wypróbowałam z Twojego bloga i było wesoło :) ciasto uciekło z foremki!! Piekłam w średniej wielkości keksówce i nie spodziewałam się, że tak urośnie. Jak po jakimś czasie poszłam sprawdzić jak rośnie to się okazało, że część ciasta wesoło piecze na dnie piekarnika. Trudno, musiałam poczekać aż się upiecze ta część w blaszce i musiałam skrobać piekarnik :) Ale w smaku pycha, szybciutko ulotniło się z blaszki. Na pewno powtórzę tylko już w dwóch keksówkach :)

    Odpowiedz
  2. Jest wspaniałe, właśnie wyjęłam z piekarnika i je zajadam… tylko wyszło mi bardzo słodkie… na szczęście, bo nie można go zjeść całego „na raz”. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Cieszę się:)
    to proszę zmniejszyć temperaturę, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, mniej lub bardziej intensywnie,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. U mnie się przypaliło :( ale i tak było pyszne więc dziś powtarzam! Tylko daję mniej cukru (140) i bez orzechów, bo mi smakiem nie pasują, za dużo „szczęścia”.
    Ale uważam, że przepis jest bardzo udany.
    Za pierwszym razem się zagapiłam w pierwszym etapie i pomieszałam wszystkie suche, razem z cukrem. Tak więc zmiksowałam wszystko w kupie, razem z bananami i czekoladą na miazgę.
    I też było super…!!
    Ciężkie ale wilgotne i smakowite :D

    Odpowiedz
  5. ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, miło mi że przepis się spodobał i ciasto smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s. życzę kolejnych słodkich sukcesów:)

    Odpowiedz
  6. Muszę Ci podziękować za prosty przepis. Wcześniej by mnie namówić na jakiekolwiek robienie placków graniczyło ze cudem. Od pół roku jestem z kimś szczęśliwa i szukałam jakiegoś przepisu, gdzie mój ukochany poczułby swoje ulubione banany i przez przypadek wpadłam na tą stronę. Placek wyszedł bardzo dobry za co serdecznie dziękuję, że mogłam wypróbować przepis. Jak to się mawia przez żołądek do serca ;) Mój facet wręcz zwariował, a że ma dobrą przemianę materii zjadł pół blaszki dziękując mi za pyszności ^^

    Odpowiedz
  7. Muszę przyznać, że ciasto przepyszne… jeden kawałek to tylko pretekst, żeby sięgnąć po kolejny:) W sam raz „coś na ząb” w taką paskudną, pochmurną pogodę..(przynajmniej w Małopolsce)
    Tylko trochę spód mi się przypiekł, więc następnym razem będę piekła na średnim poziomie..
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  8. Dzień dobry,
    160g cukru to tak 3/4 szklanki cukru,
    170g mąki to czubata szklanka mąki,
    można zastąpić mało margaryną, ale będzie troszkę różnica w smaku,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. a ile to jest? 160g cukru i
    170g mąki
    jak sie odmierza w szklance? i cz zamisat 150g miękkiego masła, mozna dac margayne bo akurat nie mam w lodówce :(

    Odpowiedz
  10. To pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga:) po prostu czekoladowe niebo – dawno nie jadłam tak czekoladowego ciastka.. i ta nuta bananowa … Pycha :) Dziękuję za słodką sobotę !!! :D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz