Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Pyszne ciasto – idealnie dopasowany czas pieczenia. Piekłam w jednej foremce, trochę dłuższej i ten piekarnik bardziej grzeje dół, także nawet nie musiałam przykrywać.

    Polecam, do porannej kawy, czy na deser rewelacja :)

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie :) w ten weekend chciałam zaprosić gości i upiec to właśnie aromatyczne ciasto. Jest jednak jeden problem przyjaciółka jest uczulona na orzechy. Czy mogłabym je czymś zastąpić w tej kruszonce?

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Można zastąpić płatkami owsianymi, przypieką się i będą chrupiące, lub nic nie dodawać w zamian, taka kruszonka też będzie dobra,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Mnie za to wyszło „za bardzo czekoladowe” :( Następnym razem mniej kakao albo czekoladę mleczną żeby słodsze było i smaku bananów nie zdusiło. I u mnie wystarczyło piec 50 min w 180*C. Ale nie poddam się bo mam takiego smaka, że w końcu musi mi wyjść :D

    Odpowiedz
  5. Witam,
    Ciasto wyszło smaczne (właściwie taki murzynek:) ). Dodałam szczyptę chili i dużo cynamonu, dzięki czemu smak był wyraźniejszy, dałam też profilaktycznie całą łyżeczkę sody, bo robiłam dla gości i nie chciałam niespodzianki z zakalcem:) Zastanawiam się nad kokosem w kruszonce (byłoby bardziej egzotyczne) ale nie miałam kokosu, więc sprawdzę następnym razem. Dzięki za przepis! Będę testować też inne:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Aha, a banany zmiksowałam z masą maślano-jajeczną i myslę, że powinny być pokrojone na kawałki, żeby było je lepiej czuć i byłyby widoczne w cieście. I może dodać trochę margaryny zamiast części masła, albo łyżkę oleju, żeby się tak nie kruszyło.. Już kończę się wymądrzać :)

    Odpowiedz
  7. Upieklam ale wyszło mi trochę za suche. Przy przełamaniu kawałka na pół rozltywało się. Nie wiem czy tak miało być ale wydaje mi się że nie. Proszę o sugestie co mogło pójść nie tak.

    Odpowiedz
  8. może za długo było pieczone i trochę wyschło, ale to ciasto trochę się kruszy, trzeba je kroić na grubsze plastry,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  9. Mam „dwie lewe rece” do wypiekow i już probowalam mnóstwa przepisów,ale to jest wyśmienite ciasto… Zrobilam wczoraj od niechcenia bo akurat te produkty miałam. szybkie, latwe.. …. Super… Super ciasto… a jakie w pracy zrobiłam wrazenie :))
    Dziekuje, i mam nadzieje ze kazde następne również będzie tak dobre :)

    Odpowiedz
  10. ciasto w piekarniku, ale popelnilam blad i dodalam 125g masla do kruszonki, w zwiazku z czym musialam jej zrobic duuzo wiecej :) czy moge ja zamrozic, zeby nie zmarnowac? szczegolnie szkoda mi orzechow ;)

    Odpowiedz
  11. wczoraj upiekłam – PYSZNE!!! zapach, a ta kruszonka – niebo w gębie ! dałam trzy banany, a kruszonka była migdałowa – pewnie jeszcze nie raz je upiekę, bo roboty przy nim tyle co nic, a efekt cudny…

    Odpowiedz
  12. Ciasto również pysznie smakuje ze zmiksowanymi truskawkami! Postanowiłam tak wypróbować ze względu na okres ich wysypu. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i po prostu świetne! :)

    Odpowiedz
  13. Witam, mam pytanie, czy jeżeli mam keksówkę 30×13 to nie będzie za mała i zmieszczę w niej całe ciasto? Pozdrawiam :):)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz