Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
szczerze mowiąc to średnie ;/
SUPER CIACHOOOO
palce lizać!!!
Zrobiłam potwierdzam cista wyśmienite, jedna tylko mała uwaga, dodałabym mniej cukru, trochę jest za słodkie:)
Gorąco polecam
Dzień dobry:)
wspaniale Lauro, dziękuję za wypróbowanie przepisu, cieszę się że smakowało,
życzę udanych wypieków:)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto wedle przepisu autorki. Pychota, dziękuję za przepis. Godne polecenia!
Chylę czoło! Ciasto jest…………brak mi słów.Dziękuję i pozdrawiam.
Musiałam sama spróbować! i jest naprawdę pyszne!
wygląda wspaniale ;) to połączenie jest cudowne(banany i czekolada)
pozwolisz, że poczęstuje się kawałeczkiem…
Bananowe wypieki bardzo lubie, wiec na pewno by mi bardzo smakowalo:-)
Cudowne! Na Twoich zdjeciach wyglada po prostu przeapetycznie :) Juz zapisalam sobie przepis :)
Pozdrawiam.
Wow, niesamowicie wygląda! Slinka cieknie. Piekne ciacho:)
Ależ wyglada pysznie, uwielbiam takie ciasta… zatem i ja upiekę niedługo:) pozdrawiam:))
Ja tez zwrocilam uwage na to ciasto (wiadomo, banany) – przepis juz czeka, a teraz, po tym, jak zobaczylam je u ciebie, powedrowal na sam szczyt listy rzeczy do zrobienia :)
Też dzisiaj robiłam ciasto bananowe :) Pyszności.
Ciasto wygląda obłędnie! Aż się chce sięgnąć po kawałeczek-nie można się oprzeć:) Dodatkowo zdjęcia takie apetyczne-mniam:)