Za oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam…
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
szczypta soli
3/4 szklanki maślanki
około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek )
około 3 łyżki płynnego miodu
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami.
2. Śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.
4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto jest dosyć płaskie).
6. Miód podgrzać krótko w rondelku lub mikrofalówce i posmarować nim wierzch ciepłego ciasta.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Jakie i o ile zwiekszyc proporcje na tortownice 26cm?
Robię juz drugą jesień to ciasto i dopóki są śliwki – będę robić co weekend ☺ przecudowne ☺
Rewelacja polecam !!!!!!
cieszę się, pozdrawiam
życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Mam sentyment do wszystkiego co zawiera w składzie maślankę (bo takie było moje nazwisko panieńskie), więc na pewno przetestuję ten przepis :-) pozdrawiam serdecznie
To takie pyszne jesienne ciasto – brawo :-)
Pati: – myślę, że tak,
Monika: – tak powinno się też udać,
pozdrawiam serdecznie
Czy maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym?
Czy można dodać śliwki mrożone?
Śliwki w takich ciachach są po prostu niezastąpione :) Przepięknie zarumienione!
pysznie dobrane składniki, wygląda bosko :)
Wygląda smakowicie :-)
mmm pychotka, pozdrawiam serdecznie
Wygląda pysznie! Moja mama robi bardzo podobne- też do ciasta daje maślankę i na wierzch śliwki, ale posypuje je jeszcze kruszonką z posiekanymi orzechami włoskimi. Pozdrawiam :)