Przygotowałam dzisiaj ciekawe ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, intensywne w smaku z dodatkiem herbaty Earl Grey. Smaki dobrze łączą się ze sobą, uzupełniają i ciasto ma interesujący smak. Nie jest za słodkie. Ja jestem nim zachwycona, do tego, oczywiście jestem fanką herbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven”).
Czekoladowe ciasto Earl Grey
Składniki:
Ciasto:
6 torebeczek herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
150ml wrzącej wody
100g masła – roztopionego i przestygniętego
3 duże jajka
150g ciemnego cukru Dark Muscovado
100g jasnego brązowego cukru
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g gorzkiej czekolady
3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany
Krem:
4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
100ml wrzącej wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru
250g serka mascarpone
Wierzch i boki:
150g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Dodatkowo:
Kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą.
2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i odstawić herbatę do przestygnięcia (może być letnia).
3. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli potrafimy) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.
4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (również te przygotowane w punktach od 1. do 3.) i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta.
Krem:
7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać do rondelka. Dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
8. Serek wymieszać z przestygniętą herbatą mikserem na średnich obrotach i połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta. Przykryć go drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu, na wierzch położyć ostatni krążek ciasta.
Wierzch i boki:
9. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, śmietankę i miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.
Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki).
Udanych wypieków:)
Pani Natalio,
czy serek mascarpone na krem powinien być w temperaturze pokojowej czy też schłodzony lub nawet dobrze schłodzony?
nie musi być w temperaturze pokojowej, taki z lodówki – schłodzony,
pozdrawiam serdecznie
Moje ciasto EARL GREY zrobiłam zgodnie z przepisem Małej Cukierenki, wyszło wyśmienite. Ciasto wykończyłam kolorowymi cukierkami i małymi orzeszkami karmelizowanymi. Ciasto idealne jako tort. Robiłam jeszcze sernik krówkowy i ciasto dyniowe oraz dzisiaj ciasto z batonem bouty. Ciasto dyniowe orzeźwiające wszyscy znajomi się zachwycali, pracochłonne ale doznania smakowe, bajka. Dzisiejsze ciasto z batonem bouty w tej chwili studzę, jutro polewam lukrem, dekoruję i serwuję :). Dziękuję za przepisy. Za tydzień zaczynam sprawdzać przepisy na wigilię, dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam
Witam, bardzo się cieszę że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ja do suchych dodaje mokre, pozdrawiam serdecznie
Bardzo proszę na odpowiedz bo niedługo będę robiła torcik. Pozdrawiam.
Witam Cukierenko. Ma znaczenie w jakiej kolejności dodajemy składniki na ciasto? Mokre do sypkich czy odwrotnie? Bardzo proszę o odpowiedz. Jutro piekę placuszek bo wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam.
tak można, proszę dodać tyle samo, pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio,
czy myśli Pani że można zastąpić cukier Dark Muscovado zwykłym brązowym? Jeśli tak, to w jakiej ilości? :)
brzmi rewelacyjnie, musiało być pyszne!! pozdrawiam serdecznie
Witaj Mała Cukierenko. Ciekawość smaku herbacianego ciasta zwyciężyła. Upiekłam ale zamiast ciasta czekoladowego jasny biszkopt z nutką cynamonu(ostatnio za dużo piekłam ciast czekoladowych i dlatego ta zmiana). Oczywiście nasączony herbatą Earl Grey z alkoholem.Dołożyłam też cienką warstwę domowej konfitury z mandarynek. Całość bardzo oryginalna, nie za słodka z dominującym smakiem herbaty. Ciasto bardzo smaczne. Warte upieczenia. Dzięki za kolejną smakowitą inspirację. Pozdrawiam serdecznie.
o średnicy 23cm, pozdrawiam
jaką średnicę ma użyta tortownica?
Kiedyś skusimy się na ciacho z herbatą :) Jesteśmy bardzo ciekawe smaku.
Wygląda przepięknie :)
ale rewelacja, poproszę takie do kawy:)
tak można, wtedy zaparzy Pani mocny wywar z sypanej, myślę, że chyba 1 torebka jak 1 łyżeczka, pozdrawiam
Witam kocham herbatę earl grey. Czy mogę herbatę torebkową zastąpić sypaną? Tylko taką posiadam.
Pozdrawiam Gosia