Czekoladowe ciasto Earl Grey

Przygotowałam dzisiaj ciekawe ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, intensywne w smaku z dodatkiem herbaty Earl Grey. Smaki dobrze łączą się ze sobą, uzupełniają i ciasto ma interesujący smak. Nie jest za słodkie. Ja jestem nim zachwycona, do tego, oczywiście jestem fanką herbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven”).

ciasto czekoladowe  Earl Grey

Czekoladowe ciasto Earl Grey
Składniki:
Ciasto:
6 torebeczek herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
150ml wrzącej wody
100g masła – roztopionego i przestygniętego
3 duże jajka
150g ciemnego cukru Dark Muscovado
100g jasnego brązowego cukru
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g gorzkiej czekolady
3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany
Krem:
4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
100ml wrzącej wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru
250g serka mascarpone
Wierzch i boki:
150g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Dodatkowo:
Kolorowa posypka cukrowa

ciasto czekoladowe Earl Grey

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą.

2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i odstawić herbatę do przestygnięcia (może być letnia).

3. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli potrafimy) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.

4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (również te przygotowane w punktach od 1. do 3.) i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta.

Krem:
7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać do rondelka. Dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

8. Serek wymieszać z przestygniętą herbatą mikserem na średnich obrotach i połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta. Przykryć go drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu, na wierzch położyć ostatni krążek ciasta.

Wierzch i boki:
9. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, śmietankę i miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.
Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki).

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowe Earl Grey

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

24 komentarze do “Czekoladowe ciasto Earl Grey”

  1. Pani Natalio,
    czy serek mascarpone na krem powinien być w temperaturze pokojowej czy też schłodzony lub nawet dobrze schłodzony?

    Odpowiedz
  2. Moje ciasto EARL GREY zrobiłam zgodnie z przepisem Małej Cukierenki, wyszło wyśmienite. Ciasto wykończyłam kolorowymi cukierkami i małymi orzeszkami karmelizowanymi. Ciasto idealne jako tort. Robiłam jeszcze sernik krówkowy i ciasto dyniowe oraz dzisiaj ciasto z batonem bouty. Ciasto dyniowe orzeźwiające wszyscy znajomi się zachwycali, pracochłonne ale doznania smakowe, bajka. Dzisiejsze ciasto z batonem bouty w tej chwili studzę, jutro polewam lukrem, dekoruję i serwuję :). Dziękuję za przepisy. Za tydzień zaczynam sprawdzać przepisy na wigilię, dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam Cukierenko. Ma znaczenie w jakiej kolejności dodajemy składniki na ciasto? Mokre do sypkich czy odwrotnie? Bardzo proszę o odpowiedz. Jutro piekę placuszek bo wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Witaj Mała Cukierenko. Ciekawość smaku herbacianego ciasta zwyciężyła. Upiekłam ale zamiast ciasta czekoladowego jasny biszkopt z nutką cynamonu(ostatnio za dużo piekłam ciast czekoladowych i dlatego ta zmiana). Oczywiście nasączony herbatą Earl Grey z alkoholem.Dołożyłam też cienką warstwę domowej konfitury z mandarynek. Całość bardzo oryginalna, nie za słodka z dominującym smakiem herbaty. Ciasto bardzo smaczne. Warte upieczenia. Dzięki za kolejną smakowitą inspirację. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz