Dzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam…
Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem budyniowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa morelowa:
1 puszka moreli 850ml
2 galaretki brzoskwiniowe
Krem czekoladowy:
350g Nutelli
3 czekoladowe wafelki (użyłam Prince Polo standardowej wielkości, nie XL)
Krem budyniowy:
750ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze)
Krem budyniowy:
1. Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250ml mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko 500ml zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Masa morelowa:
7. Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.
Krem czekoladowy:
8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.
9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać.
10. Galaretkę morelową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ciekawe przepisy.Dziś robię ciasto z cukinią.Czy się uda?
mam nadzieję, pozdrawiam
Witam. Czy biszkopt należy nasączyć? Bez nasączone ciasto nie będzie za Suche?Pozdrawiam Anita Włodarczyk
nie będzie, można nasączyć, pozdrawiam
Ciasto zrobione, czeka w lodówce. Ciekawa jestem bardzo jaki będzie jutro efekt. :)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam
Morele w puszce, jeszcze nigdy takich nie widziałam, jakaś podpowiedź gdzie można kupić? I czy można je zastąpić brzoskwiniami?
prawie w każdym supermarkecie, stoją przy brzoskwiniach, można użyć brzoskwiń, pozdrawiam
Zawsze się zastanawiam c mogę w takich przepisach zastąpić mleko?.
może Pani użyć sojowego, ryżowego lub mleczka kokosowego, wybór teraz jest spory, pozdrawiam serdecznie
Witam. Mam pytanie odnośnie biszkopta. Nigdy nie piekłam w piekarniku góra – dół bo mi nie wychodziło. Napisała Pani, że należy piec w 180 stopniach ale przez ile min? Ja zawsze piekłam w piekarniku gazowym około 40 minut. Czy do dwóch galaretek można dodać cały sok z brzoskwiń i nie będzie to za dużo?
Proszę piec przez około 40 minut,
nie będzie za dużo,
pozdrawiam
Jak duża ma być blaszka żeby ciasto nie wyszło za niskie?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Ile syropu z owoców należy dolac do galaretek?
tyle ile pozostanie po osączeniu moreli, pozdrawiam
Ciasto musze upiec na sobotę, czy mogę je upiec juz w czwartek? To samo pytanie odnośnie tortu czekoladowo-pomarańczowego. Nic im nie będzie? w lodówce 2 dni? Pozdrawiam bardzo pysznie
myślę, że nic im nie będzie, pozdrawiam
Witam serdecznie robiłam tort z Pani przepisu makowo brzoskwiniowy. Wspaniały serdecznie polecam
Witam, chciałabym zapytać, czy jeśli chciałabym zrobić to ciasto w większej blaszce, np takiej 32 x 23 i większej, trzeba by było podwoić wszystkie składniki?? Pozdrawiam
to jest przepis na blaszkę 25x35cm, pozdrawiam
czy krem budyniowy można zastąpić kremem karpatkowym?
myślę, że tak, pozdrawiam
Właśnie piekłam na święta…pycha :-) tyle że biszkopty upieklam dwa z 4 jaj przez co placek jest wyższy :-)
Sama nie jadłam, ponieważ unikam słodyczy, ale pozostała część rodziny mówiła, że pyszne i wciąż dopominaja się o drugie takie ciasto. Mogę więc z czystym sumieniem polecić!
Czy mogę dac tzw. Podrobkę nutelli?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy masę budyniową można zastąpić taką jak robi się do karpatki?
nie jestem pewna, czy przykrojeniu ciasto nie będzie się ciapać, pozdrawiam
Ciasto wyszło pyszne, gorąco polecam :)
Witam :) robiłam to ciasto już kilka razy jest moim faworytem wśród ciast :) ale Teraz chciałabym go wykonać w formie tortu, dlatego mam pytanie o ile trzeba zmniejszyć ilość składników na tortownice?
Z Góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
zależy jaka tortownica, gdzieś o połowę, pozdrawiam