Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam…
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g masła
cynamon do posypania
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek jogurtu naturalnego
około 650g umytych śliwek (najlepiej węgierek)
Kruszonka:
1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę.
2. Śliwki przepołowić i wypestkować.
Ciasto:
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).
4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto.
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-65 minut (jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta, proszę piec dłużej o 5-10 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
czy termoobieg ma chodzić, czy tylko górna grzałka w piekarniku?
ma chodzić górna i dolna grzałka, pozdrawiam
No u mnie na dużej blasze śliwki się kompletnie zapadły w ciasto i kruszonka się zlała… w smaku super ale gościom podać sie nie da
No właśnie! Smakowo przepyszne, ale dlaczego nie wyszło takie jak na obrazku? Spód ciasta wyszedł jak zakalec. Nie wszędzie. Głównie pod sliwkami, tak jakby ciasto nie dopiekło w tym miejscu. Dlaczego?
Proszę piec z drobnych śliwek i na najniższym poziomie piekarnika, sok ze śliwek nasączył ciasto, pozdrawiam serdecznie
Ja robiłam wczoraj i też wyszedł mi niestety zakalec chociaż w smaku bardzo dobre
Zrobiłam dzisiaj pięknie wyglądało a jakie było moje rozczarowanie zakalec!!! Jeszcze nigdy nie upiekłam zakalca niestety do dzisiaj
Wygląda obłędnie!
Ciasto pyszne jednak jak dla mnie troszkę mało słodkie – następnym razem dodam ciut więcej cukru.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne, akurat na niedzielne popołudnie. Mam nadzieje, ze na jutro też coś zostanie :)
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
Polecam do kruszonki dodać płatki migdałów :) pychotka
mam nadzieję, że coś Pani znajdzie, pozdrawiam
W tym roku jakoś przegapiłam śliwki, nie zrobiłam z nimi ciasta! :( Jutro planuję coś upiec, tylko jeszcze nie jestem zdecydowana co.. Szukam inspiracji :)
Niestety zakalec… dosłownie wszystko jak w przepisie.
Aż ślinka cieknie! Uwielbiam śliwki :)
Anonim: – myślę, że tak, pozdrawiam
Piękne ciasto, bardzo takie lubię.
Pozdrawiam.
Czy mogą być mrożone śliwki?