Ciasto z wiśniami i migdałami

Robiąc porządki w piwniczce, znalazłam parę słoików zeszłorocznych wiśni w kompocie. Zrobiłam małe poszukiwania w mojej kolekcji książek i znalazłam ciekawy oraz szybki w przygotowaniu przepis na migdałowe ciasto z wiśniami. Pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne, domownicy byli zachwyceni. Polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z książki „Step by step baking” Caroline Bretherton).

ciasto z wisniami

Ciasto z wiśniami i migdałami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
150g cukru
2 jajka
250g mąki + 1 łyżka mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
75ml maślanki (możemy zastąpić mlekiem)
350-380g wiśni z kompotu (w sezonie można użyć świeżych)
25g poszatkowanych migdałów bez skórki

ciasto z wisniami

1. Wiśnie osączyć.

2. Mąkę 250g przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać zmielone migdały, aromat, mąkę i maślankę, krótko wymieszać mikserem, tylko do połączenia składników.

4. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i dodać je do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wierzch wyrównać i posypać poszatkowanymi migdałami.

5. Ciasto piec przez około 70-75 minut w temperaturze 180C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z wiśniami i migdałami podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

ciasto z wisniami

ciasto z wisniami

6 przemyśleń nt. „Ciasto z wiśniami i migdałami

  1. Witam. Zainteresował mnie ten przepis, ale zastanawiam się czym można zastąpić wiśnie z kompotu? Mam nadzieję, że Mała Cukierenko pomożesz i już z góry dziękuję.

Dodaj komentarz

.