Zapraszam dzisiaj na smaczne babeczki czekoladowo-kawowe z kremem, przepis ten wygrał w konkursie „Jesienne muffiny”, a dostałam go od Pani Sandry Adamiak (odrobinę go tylko zmodyfikowałam). Babeczki są puszyste, lekkie, fantastycznie smakują czekoladą i delikatnie kawą, która jakby podkreśla ich czekoladowy smak. W zimne, ponure dni na pewno dodadzą nam energii i poprawią humor:) Zamiast startej czekolady w krem możemy włożyć po kawałku gorzkiej czekolady, bardzo polecam…
Babeczki czekoladowe z kremem kawowym
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-4 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)
Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
trochę startej czekolady do posypania
Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Następnie ją przesiać (jeśli kawa będzie w granulkach, to przecieramy ją przez sitko).
3. Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucieramy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodajemy suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszamy do połączenia składników.
5. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
8.Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
9. Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek (użyłam końcówki wilton M1). Przed podaniem babeczki czekoladowe z kremem kawowym posypać startą czekoladą.
Udanych wypieków:)
Wyszły bardzo smaczne, polecam :)
czy masło można zastąpić olejem? jeśli tak, to w jakiej ilości?
Czy można je zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki? Następnego dnia będą dobre?
myślę, że też będą dobre, pozdrawiam
Witam
Ostatnio robiłam babeczki (z innego przepisu) i…nie upiekły się, były płynne, ale to nie było „wilgotne ciasto” tylko płyn czekoladowy. Czy mogę uzyskać jakieś złote rady, aby przy tych babeczkach wszystko wyszło?? Moje podejrzenia – ciasto zalałam na równo z papilotką…przepis był na 12 babeczek, a ja zrobiłam z masy 6 większych, ale to chyba nie ma znaczenia?
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Wyszły mi przepyszne a czekoladę dałam 100%, tak prawdę mówiąc jeszcze tak dobre babeczki mi nigdy nie wyszły, przepisy są tu bardzo dobre, to nie mój pierwszy wypiek z tej strony pozdrawiam :)
A ja coś zrobiłam źle bo masa wyszla bardzo gęsta – nie lejąca i upiekły się na kamień czy za długo pieczone?
przykro mi, trzeba było dodać torchę więcej maślanki jak wyszło takie gęste, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Kolejny rewelacyjny przepis!
Robiłam je wczoraj i wyszły przepyszne. Na żadnym przepisie się jeszcze nie zawiodłam.
Pyszny krem :)
nie ten krem się rozpłynie w piekarniku, do środka trzeba dodać budyń lub jakąś masę czekoladową, krówkową, pozdrawiam
Witam :-D Mam zamiar zrobić te baczki i mam pytanie. Czy można krem zamiast ma wierzch babeczkek dodać do środka przed upieczeniem ?