Babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Zapraszam dzisiaj na smaczne babeczki czekoladowo-kawowe z kremem, przepis ten wygrał w konkursie „Jesienne muffiny”, a dostałam go od Pani Sandry Adamiak (odrobinę go tylko zmodyfikowałam). Babeczki są puszyste, lekkie, fantastycznie smakują czekoladą i delikatnie kawą, która jakby podkreśla ich czekoladowy smak. W zimne, ponure dni na pewno dodadzą nam energii i poprawią humor:) Zamiast startej czekolady w krem możemy włożyć po kawałku gorzkiej czekolady, bardzo polecam…

babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Babeczki czekoladowe z kremem kawowym
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-4 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)
Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
trochę startej czekolady do posypania

Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Następnie ją przesiać (jeśli kawa będzie w granulkach, to przecieramy ją przez sitko).

3. Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucieramy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodajemy suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszamy do połączenia składników.

5. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

8.Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.

9. Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek (użyłam końcówki wilton M1). Przed podaniem babeczki czekoladowe z kremem kawowym posypać startą czekoladą.

Udanych wypieków:)

babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Babeczki czekoladowe z kremem kawowym”

  1. jest jakiś zamiennik tej śmietanki kremówki? :)
    jestem ciekawa ponieważ nie mogłam nigdzie takowej znaleźć :(.
    a babeczki kuszą i kuszą ;p

  2. to dziwne powinna być prawie w każdym spożywczym, ale zamiast można dać więcej serka, tylko wtedy nie będzie takie lekkie, pozdrawiam

  3. Sa cudowne! Probowalam z tej strony juz wiele przepisow i nigdy sie nie zawiodlam. Piekna strona i cudowne przepisy-czego chciec wiecej ;) pozdrawiam :)

  4. Witam :-D Mam zamiar zrobić te baczki i mam pytanie. Czy można krem zamiast ma wierzch babeczkek dodać do środka przed upieczeniem ?

  5. nie ten krem się rozpłynie w piekarniku, do środka trzeba dodać budyń lub jakąś masę czekoladową, krówkową, pozdrawiam

  6. A ja coś zrobiłam źle bo masa wyszla bardzo gęsta – nie lejąca i upiekły się na kamień czy za długo pieczone?

  7. Wyszły mi przepyszne a czekoladę dałam 100%, tak prawdę mówiąc jeszcze tak dobre babeczki mi nigdy nie wyszły, przepisy są tu bardzo dobre, to nie mój pierwszy wypiek z tej strony pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.