Ciasto z wiśniami i kruszonką


Smaczne ciasto z wiśniami i aromatyczną kruszonką. Dzięki dodaniu płatków owsianych ciasto wychodzi dosyć gęste, w lekko szarym odcieniu (po przekrojeniu), ale świetnie smakuje z podpieczonymi migdałami z cukrem i masłem. (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 6 z 2009r.)



Składniki:
Ciasto:
4 duże jajka
250g cukru
125g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych (jeśli chcemy użyć płatków górskich, wcześniej należy
je rozdrobnić w mikserze)
1 duży słoik drylowanych wiśni
Wierzch:
125g masła
125g cukru
2 łyżki posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki owsiane i jeszcze raz wymieszać. Mąkę dodać do masy jajecznej i starannie połączyć składniki.
Owoce osączyć na durszlaku, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką (średnica tortownicy 28cm, ja piekłam z połowy składników na 18cm ). Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć płatki masła, posypać równomiernie cukrem i siekanymi migdałami lub płatkami. Piec w temperaturze 160-170oC przez około 60 minut. Po 40 minutach można przykryć ciasto folią, aby za bardzo nie ściemniało.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

.