Bardzo smaczny torcik waniliowo-brzoskwiniowy, idealny na niedzielne popołudnie. Krem ze śmietany i sera fantastycznie smakuje z soczystymi, świeżymi brzoskwiniami (gdy skończy się sezon na brzoskwinie, można użyć owoców z puszki) Polecam! (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 2 z 2010r.)
Składniki:
Ciasto:
50g masła lub margaryny
4 jajka
8 łyżek zimnej wody
200g cukru
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1-2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
500g świeżych brzoskwiń lub z puszki
250g śmietany 30%
750g twarogu (użyłam półtłustego)
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z 8 łyżkami zimnej wody i cukrem. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać na jajeczną masę i wymieszać. Dodać do ciasta płynny tłuszcz, wymieszać.
Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, samo dno tortownicy, przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170°C, piec około 40 minut (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm).
Gdy ciasto się upiecze po 10 minutach wyjąć je z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przekroić biszkopt na pół. Górną część ciasta (krążek) od razu pokroić na 16 równych trójkątów (pokroiłam na 14). Dolną część ciasta otoczyć obręczą tortownicy, posypać cienko warstwą mielonych orzechów, rozłożyć połówki brzoskwiń wypukłymi stronami do góry.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić. Twaróg utrzeć na gładką masę (zajmie to trochę czasu, żeby było szybciej wcześniej można zmielić twaróg, chociaż później jest więcej zmywania :P), dodać cukier, cukier waniliowy i przestudzoną żelatynę, wymieszać. Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć składniki. Masę równomiernie rozsmarować na brzoskwiniach. Na wierzchu ułożyć biszkoptowe trójkąty. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki. Przed podaniem brzeg ciasta od obręczy oddzielić nożem, ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Smacznego :)
cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
torcik pyszny, niby lekki, ale syty :)
ten śmietankowy w kostkach może być chociaż dla mnie trochę za „ciężki”, radzę użyć gotowego sera na sernik polecam z Wielunia, pozdrawiam
Jakiego twarogu użyć?? taki śmietankowy w kostkach może być?? pozdrawiam Magda
biała czekolada myślę, że mogła by być, bita śmietana, pozdrawiam
Witam :)
Czym można jeszcze udekorować to ciasto?
Bo mam wrażenie, ze czekolada nie pasuje.
właściwie tak i trochę łatwiej będzie się kroić, może Pani to pominąć,
pozdrawiam
Podoba mi się, chciałabym upiec go na chrzest synka ale zastanawiam sie czy konieczne jest dzielenie górnej warstwy przzed ułożeniem?? Czemu to ma służyć? Czy to tylko efekt dekoracyjny??
cieszę się ogromnie, pozdrawiam ciepło
Torcik jak piekny,tak smaczny.Jadlam dzisiaj i juz mam przepis wydrukowany.
życzę smacznego Kamilko
pozdrawiam:)
pysznie wyglada zaraz lece do sklepu po skladniki i bede robić :)
Przepiękny !!
ciesze się, że Ci się podoba :) pozdr
cudny jest
bo taki słonecznie letni