Placek z porzeczkami i cynamonem


Placek cudownie pachnie, jest delikatny i wilgotny. Kwaśne porzeczki dobrze smakują z aromatycznym cynamonem. Doskonały placek do herbaty z przyjaciółką. Polecam…

Składniki:

5 łyżek masła

120g cukru

2 duże jajka

250g porzeczek (użyłam czerwonych i czarnych) przebranych i umytych

150g mąki pszennej

70g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masło utrzeć do białości. Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. W osobnym naczyniu ubić jajka i stopniowo dodawać do masła.

Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać do masła i wymieszać. Owoce obtoczyć w mące pszennej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką małej keksówki. Piekłam w temperaturze 160oC przez około 50 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

13 myśli na temat „Placek z porzeczkami i cynamonem

  1. pyszne ciacho cudownie pachnie cynamonem, jest wilgotne, lekko kwaskowate od porzeczek, takie jak lubię, niestety mimo, ze obtaczałam owocki w ziemniaczance opadły łobuzy na spód i nie wyszły mi takie cudne pieguski jak u Ciebie, ale nic to :) , dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  2. Upiekłam dziś i ciasto jest naprawdę pyszne, jednak u mnie wszystkie owoce opadły na dno ciasta, nie znajdują się tak ładnie na całej powierzchni jak u Ciebie :) na czym może polegać problem?

  3. hm… może dodać więcej mąki do ciasta, będzie gęstsze i owoce nie opadną na dno, pozdrawiam serdecznie

  4. Upiekłam je dzisiaj, wyszło pyszne! Wielkie dzięki za przepis, co roku mam sporo porzeczek i już wiem do czego ich użyć oprócz przetworów :)

Dodaj komentarz

.