Placek cudownie pachnie, jest delikatny i wilgotny. Kwaśne porzeczki dobrze smakują z aromatycznym cynamonem. Doskonały placek do herbaty z przyjaciółką. Polecam…
Składniki:
5 łyżek masła
120g cukru
2 duże jajka
250g porzeczek (użyłam czerwonych i czarnych) przebranych i umytych
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć do białości. Dodać cukier i miksować jeszcze przez chwilę. W osobnym naczyniu ubić jajka i stopniowo dodawać do masła.
Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać do masła i wymieszać. Owoce obtoczyć w mące pszennej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką małej keksówki. Piekłam w temperaturze 160°C przez około 50 minut.
Udanych wypieków :)
Jakiego masła użyć? Czy może być margaryna? Pozdrawiam 🙂
tak może być margaryna, ja używam masła 82% lub 83% tłuszczu, pozdrawiam
Czy można jako owoców użyć świeżych truskawek?
chyba tak, pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Placek przepyszny, czuć woń cynamonu. Mniam!
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Upiekłam je dzisiaj, wyszło pyszne! Wielkie dzięki za przepis, co roku mam sporo porzeczek i już wiem do czego ich użyć oprócz przetworów :)
hm… może dodać więcej mąki do ciasta, będzie gęstsze i owoce nie opadną na dno, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś i ciasto jest naprawdę pyszne, jednak u mnie wszystkie owoce opadły na dno ciasta, nie znajdują się tak ładnie na całej powierzchni jak u Ciebie :) na czym może polegać problem?
Dziękuję za odp. :)
Witam:)
Agnieszko piekłam w keksówce 25×12 (mierząc u góry foremki) pozdrawiam:)
Mała Cukierenko na jak dużą foremkę jest to ciasto? pozdrawiam :)
ciesze się, że smakowało i na pewno też bardzo ładnie wyglądało
pozdrawiam:)
pyszne ciacho cudownie pachnie cynamonem, jest wilgotne, lekko kwaskowate od porzeczek, takie jak lubię, niestety mimo, ze obtaczałam owocki w ziemniaczance opadły łobuzy na spód i nie wyszły mi takie cudne pieguski jak u Ciebie, ale nic to :) , dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
pozdrawiam :)
piękny jest
z tymi owocowymi piegami