Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

141 komentarzy do “Ciasto z truskawkami”

  1. ADOREI ESTE BOLO E COM SUA PERMISÃO LEVO A RECEITA POIS FIQUEI COM IMENSA VONTADE DE O FAZER.
    PARA A SEMANA É MEU ANIVERSÁRIO E ESTE BOLO ERA PERFEITO.
    BJ

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam to ciacho w sobotę. Wyszło przepyszne i bez zakalca:) Polecam nawet tym, którzy nie są mistrzami wypieków bo robi się je szybko i łatwo. Palce lizać:)

    Odpowiedz
  3. wyszedł mi ekstremalny zakalec pomimo, ze robilam krok po kroku, idealnie, ze stoperem w rece… gdzie byl blad nie mam pojecia, wszystkie skladniki w temp pokojowej.
    ciasto bardzo wyroslo, pochlonelo truskawki do srodka…. pozniej opadlo, ale jedno jest pewne jest pyszne, zakalec do zjedzenia, za dobry. nastepnym razem sprobuje z jagodami – moze mniej wody maja, ciasto nie nasiaknie.
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Mmmmmniam:) Właśnie zrobiłam! Jest nieziemsko pyszne! 15 minut roboty, godziny rozkoszy;) Rodzinka wsunęła caluśkie ciacho, rano został malutki kawałek.

    Odpowiedz
  5. kolejne odhaczone;-) jest smaczne,ale moim zdaniem za dużo masła,trzeba będzie pamiętać przy następnym podejściu żeby dać chociaż o 50g mniej

    Odpowiedz
  6. Ciasto wspaniałe !!!! Bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Nie mogliśmy się z mężem oprzeć i znika jeszcze ciepłe z blachy :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz