Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę – Bardzo smaczny i niesamowicie soczysty placek. Składa się z niewielkiej ilości ciasta i z dużej porcji owoców. Ma wspaniały zapach i smak, który zawsze kojarzy się z wakacjami. Dodanie rabarbaru powoduje, że w smaku jest lekko kwaskowaty. W trakcie pieczenia ciasto ładnie wyrasta i pokrywa owoce, które się delikatnie w nim zanurzają. Łatwy w przygotowaniu, ale jest z nim trochę pracy. Baaardzo polecam :) (oryginalny przepis z gazety „Palce lizać” 6 czerwca 2011r.).
Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę
składniki:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1kg umytych, osączony truskawek
500g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
cukier puder do posypania
1. Masło dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Oddzielić białka od żółtek. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu chwilę miksować na średnich obrotach. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę i wymieszać.
3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 39×24, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
4. Truskawki przekroić na pół i razem z rabarbarem równomiernie rozłożyć na cieście. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 55-60 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Ciasto wspaniałe!!! Bałam się o zakalec przy takiej ilości owoców, ale pozytywne komentarze mnie przekonały i udało się!!!
To bardzo pomocne, że podajesz wymiary blaszki i jak piec.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jeżeli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu to na grzałce góra-dół te same wartości temperatury i czas pieczenia ?
na góra-dół proszę piec w 180C, taki sam czas, pozdrawiam
Bardzo mi miło :) cieszę się bardzo! pozdrawiam serdecznie
To moje ulubione ciasto na lato… Udaje się z różnymi owocami, ostatnio robiłam z truskawkami, agrestem i porzeczką, wyszło wspaniałe. Dziękuję za ten przepis. 😊
Muszę przyznać, że ciasto jest niesamowicie smaczne, przeszukałam pół internetu w poszukiwania idealnego ciasta i znalazłam go u Ciebie… :) Robiłam je już mnóstwo razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej! Dzisiaj znowu je będę robić, tym razem z.. czerwoną porzeczką, jestem ciekawa jak wypadnie to połączenie.
Dziękuję bardzo za ten przepis i pozdrawiam! :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto super! Nie miałam śmietany więc zastąpiłam jogurtem naturalnym a i cukru tylko pół szklanki (końcówka z cukienicy) a i tak przepyszne!!! Po zakupach powtórka!
To ciasto również piekłam, z samym rabarbarem i było super smaczne. W tym roku muszę dodać truskawki.
12% lub 18% kwaśnej firmy Zott, pozdrawiam
zabieram się za pieczenie. a jakiej śmietany używacie?
bardzo mi miło, cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Wczoraj robiłam to ciasto, wyszło wspaniałe! Rabarbar został mi z nastawu nalewki rabarbarowej, było go ok 1,5kg, truskawek dałam odrobinę. Ciasto wyszło mocno alkoholowe z uwagi na rabarbar :-) ale w smaku..niebiańskie! Świetny przepis!
cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
Rewelacja – ciasto przepyszne :)dziękuję za przepis
życzę smacznego! pozdrawiam
Właśnie wsadzilam do piekarnika ciacho zobaczymy co wyjdzie z mała cukierenka ciasto z rabarbarem i truskawkami fauny szybki przepis