Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę – Bardzo smaczny i niesamowicie soczysty placek. Składa się z niewielkiej ilości ciasta i z dużej porcji owoców. Ma wspaniały zapach i smak, który zawsze kojarzy się z wakacjami. Dodanie rabarbaru powoduje, że w smaku jest lekko kwaskowaty. W trakcie pieczenia ciasto ładnie wyrasta i pokrywa owoce, które się delikatnie w nim zanurzają. Łatwy w przygotowaniu, ale jest z nim trochę pracy. Baaardzo polecam :) (oryginalny przepis z gazety „Palce lizać” 6 czerwca 2011r.).

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę
składniki:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1kg umytych, osączony truskawek
500g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
cukier puder do posypania

1. Masło dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Oddzielić białka od żółtek. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu chwilę miksować na średnich obrotach. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę i wymieszać.

3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 39×24, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Truskawki przekroić na pół i razem z rabarbarem równomiernie rozłożyć na cieście. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 55-60 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do “Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę”

  1. Robiłam już to ciasto kilkakrotnie zarówno z truskawkami, jak i ananasem z puszki, a także nektarynkami ;) zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego. Pyszne!

    Odpowiedz
  2. Witam.
    Cieszę się, że trafiłam na Twoje przepisy. Mam wszystkie w jednym miejscu i nie muszę szukać .
    Dziś piekę to właśnie ciasto. Ostatnie truskaweczki kupił mi mąż, ale są zbyt kwaśne do jedzenia i dlatego trafiły do ciasta. Zamiast rabarbaru dodałam pokrojone w kosteczkę jabłuszka. No i mąż chciałby jeszcze galaretkę na wierzch. Więc robię/ niech łasuch ma/.
    Właśnie wyłączyłam piekarnik.
    Napiszę jak skończę. Mam w domu trzech facetów więc ciasto zniknie w oka mgnieniu.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Ciasto jest fantastyczne, piekłam już dwa razy.
    Czy wyjdzie także ze śliwkami? Truskawek już za bardzo nie ma. Proszę o radę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz