Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę – Bardzo smaczny i niesamowicie soczysty placek. Składa się z niewielkiej ilości ciasta i z dużej porcji owoców. Ma wspaniały zapach i smak, który zawsze kojarzy się z wakacjami. Dodanie rabarbaru powoduje, że w smaku jest lekko kwaskowaty. W trakcie pieczenia ciasto ładnie wyrasta i pokrywa owoce, które się delikatnie w nim zanurzają. Łatwy w przygotowaniu, ale jest z nim trochę pracy. Baaardzo polecam :) (oryginalny przepis z gazety „Palce lizać” 6 czerwca 2011r.).

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę
składniki:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1kg umytych, osączony truskawek
500g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
cukier puder do posypania

1. Masło dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Oddzielić białka od żółtek. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu chwilę miksować na średnich obrotach. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę i wymieszać.

3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 39×24, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Truskawki przekroić na pół i razem z rabarbarem równomiernie rozłożyć na cieście. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 55-60 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

39 komentarzy do “Ciasto z truskawkami i rabarbarem na dużą blaszkę”

  1. Witam, czy można dodać mrożone owoce??
    W lecie piekłam to ciasto z Twojego bloga i było pyszne… teraz już mamy zimę a ja nadal mam na nie ochotę ale boję się że z mrożonymi owocami może nie wyjść.

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne, właśnie zjadłam ostatni kawałek, nie przetrwało nawet 24 h :). Mała Cukierenko, Twój blog jest najlepszy na jakim do tej pory byłam. Przepisy są bardzo precyzyjne i co mnie zaskoczyło bardzo pozytywnie, podajesz stopień nagrzania piekarnika w zależności od używanych grzałek (nawiew, góra-dół), co sprawiło, że moje ciasto przestało być przesuszone. Piekłam zawsze na nawiewie i stosowałam temperaturę podaną w przepisie. Tymczasem okazuje się, że przy nawiewie powinna być zawsze kilkanaście stopni niższa. Dziękuję, to bezcenna informacja :)

    Odpowiedz
  3. Pyszne! Dziś zrobiłam na próbę z pół porcji to już zniknęło, nie zdążyło dobrze ostygnąć ;) Zrobię dużą blachę na niedzielę.
    Samo ciasto jest ciekawe, bo chyba jego rodzaj nie pozwala na tworzenie się zakalca (przynajmniej w poprawnych warunkach) a w środku jest tak mokre, rozpływające się w ustach. Mniammmm…

    Odpowiedz
  4. Właśnie zjadłam drugi kawałek tego ciasta (upieczonego uprzednio przez siebie), jest absolutnie fantastyczne! Zrobiłam wersję bez truskawek, pewnie z nimi byłoby jeszcze smaczniejsze. Sądzę, że podstawa ciasta pasować będzie do różnych owoców jagodowych. Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz