Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie kawowo – waniliowe, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda apetycznie i elegancko. Do jego przygotowania użyłam dwóch blaszek, ale jedna spokojnie nam wystarczy. Najpierw możemy upiec biszkopt, wyjąć go z blaszki i przygotować żelkę truskawkową. Ciacho ogromnie mi smakuje, polecam! Bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
100-120ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Żelka truskawkowa:
1kg umytych truskawek bez szypułek
3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową)
Pianka cappuccino:
800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku śmietankowym, napój kawowy w proszku)
Dodatkowo:
kakao do posypania
truskawki do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Żelka truskawkowa:
6. Truskawki zmiksować na mus, przelać do garnka i zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać 3 galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści.
7. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej mus truskawkowy. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.
Składanie ciasta i pianka:
8. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, aby krem ładnie trzymał się biszkoptu i biszkopt włożyć do blaszki.
9. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Pianka cappuccino:
10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
11. Napęczniałą żelatynę wstawić na około 20-30 sekund do mikrofalówki, wyjąć, wymieszać i znów wstawić na około 20 sekund (żelatyna będzie ciepła, ale nie gorąca). Jeśli nie mamy mikrofalówki żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 80-90 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, kawę cappuccino, cukier z prawdziwą wanilią i przesiać kawę rozpuszczalną. Następnie śmietankę ubić.
13. Do ubitej śmietanki w 3-4 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
14. Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/3 pianki cappuccino i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 10 minut. Pozostały krem w misce, od czasu do czasu, mieszać, aby nie stężał.
15. Na krótko schłodzone ciasto wyłożyć żelkę truskawkową, patrz FILM. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
16. Przed podaniem kawałki ciasta można ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Proszę napisać skąd są te talerzyki deserowe :)
kiedyś kupione na westwing pl pozdrawiam
witam serdecznie! :) czy pianka może być innego smaku niż kawowa? Oboje z mężem nie lubimy smaku kawy… np. mogłabym użyć kakao?
myślę, że można dać kakao, pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne 😍 wszyscy się zachwycali ☺️
Moja córka miała urodziny, a że lubi borówki, użyłam ich zamiast truskawek, no i torcik wyszedł rewelacyjnie ;-) już zapisałam sobie ten przepis, na pewno użyję go nie raz ;-) Dziękuję i Pozdrawiam ;-)
Witam serdecznie
A czy zamiast truskawek mogę użyć jagód i galaretek w kolorze jagód?
Pozdrawiam i już się ślinię na ciacho
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
właśnie go zrobiłam i obawiam się czy masa stężeje :( była dość rzadka, na pewno rzadsza ciut niż u Pani. ale nie zwarzyła się. czekam do jutra w lekkim stresie :(
myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam
masa stężała. ciasto przepyszne! a jak wygląda!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie czy można użyć mrożonego musu truskawek ??
tak można, pozdrawiam
Witam, czy jesli zastapie truskawki malinami to tez wyjdzie mi taka zelka, jesli tak to proporcje zostawic takie same 1kg owocow na 3 galaretki? pozdrawiam
tak, tak samo, tylko będą pestki, więc jeśli to Pani przeszkadza to można masę malinową przetrzeć przez sito, pozdrawiam
Wygląda obłędnie, szykuję się do pieczenia.
Witam.
Jak wysoki wyrasta biszkopt? Chodzi mi głównie o to, czy da się go przekroić na 2 części- tak aby spód i wierzch ciasta stanowił właśnie biszkopt?
no taki jak na zdjęciu, chyba średnio da się go przekroić na dwa, pozdrawiam
Ciasto pychota!!!!
Witam , ciasto wygląda rewelacyjnie. Wczoraj wzięłam się za pieczenie, biszkopt wyszedł idealny, żelka truskawkowa również. Niestety śmietana się zważyla po dodaniu żelatyny. Robiłam wszystko po kolei miksowalam na średnich obrotach , dodawałam żelatynę w 4 partiach. Zastanawiam się czy może zrobiłam błąd bo była ona ciepła ( nie goraca). Myśli pani że powinnam poczekać aż się ochlodzi ?
Uwielbiam tu wracać i zawsze korzystam z pani przepisów. Ciasta zawsze smakują wyśmienicie i wszystko wychodzi. To jest mój pierwszy problem 🤭.
Pozdrawiam 🥰
Ja zawsze dodaję ciepłą, można do żelatyny dodać najpierw 2-3 łyżki śmietany, rozmieszać i taką żelatynę dodawać do śmietanki, powinno być łatwiej, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, wyszło naprawdę przepyszne. Wszyscy zachwyceni ;)
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy truskawki mogą być mrożone?
tak mogą być, pozdrawiam
Ja już ogarniam przepis, musi być puszne 🙂
Czy zamiast cappuccino mogę dodać, np. Inke czekoladowa bo akurat taka mam w domu? :)
myślę, że tak i trochę kawy rozpuszczalnej, pozdrawiam