Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino

Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie kawowo – waniliowe, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda apetycznie i elegancko. Do jego przygotowania użyłam dwóch blaszek, ale jedna spokojnie nam wystarczy. Najpierw możemy upiec biszkopt, wyjąć go z blaszki i przygotować żelkę truskawkową. Ciacho ogromnie mi smakuje, polecam! Bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino

Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
100-120ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Żelka truskawkowa:
1kg umytych truskawek bez szypułek
3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową)
Pianka cappuccino:
800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku śmietankowym, napój kawowy w proszku)
Dodatkowo:
kakao do posypania
truskawki do ozdoby

Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Żelka truskawkowa:
6. Truskawki zmiksować na mus, przelać do garnka i zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać 3 galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści.

7. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej mus truskawkowy. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.

Składanie ciasta i pianka:
8. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, aby krem ładnie trzymał się biszkoptu i biszkopt włożyć do blaszki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Pianka cappuccino:
10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

11. Napęczniałą żelatynę wstawić na około 20-30 sekund do mikrofalówki, wyjąć, wymieszać i znów wstawić na około 20 sekund (żelatyna będzie ciepła, ale nie gorąca). Jeśli nie mamy mikrofalówki żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 80-90 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, kawę cappuccino, cukier z prawdziwą wanilią i przesiać kawę rozpuszczalną. Następnie śmietankę ubić.

13. Do ubitej śmietanki w 3-4 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.

14. Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/3 pianki cappuccino i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 10 minut. Pozostały krem w misce, od czasu do czasu, mieszać, aby nie stężał.

15. Na krótko schłodzone ciasto wyłożyć żelkę truskawkową, patrz FILM. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

16. Przed podaniem kawałki ciasta można ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino”

  1. Witam , ciasto wygląda rewelacyjnie. Wczoraj wzięłam się za pieczenie, biszkopt wyszedł idealny, żelka truskawkowa również. Niestety śmietana się zważyla po dodaniu żelatyny. Robiłam wszystko po kolei miksowalam na średnich obrotach , dodawałam żelatynę w 4 partiach. Zastanawiam się czy może zrobiłam błąd bo była ona ciepła ( nie goraca). Myśli pani że powinnam poczekać aż się ochlodzi ?

    Uwielbiam tu wracać i zawsze korzystam z pani przepisów. Ciasta zawsze smakują wyśmienicie i wszystko wychodzi. To jest mój pierwszy problem 🤭.

    Pozdrawiam 🥰

    Odpowiedz
    • Ja zawsze dodaję ciepłą, można do żelatyny dodać najpierw 2-3 łyżki śmietany, rozmieszać i taką żelatynę dodawać do śmietanki, powinno być łatwiej, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Witam.
    Jak wysoki wyrasta biszkopt? Chodzi mi głównie o to, czy da się go przekroić na 2 części- tak aby spód i wierzch ciasta stanowił właśnie biszkopt?

    Odpowiedz
  3. Witam, czy jesli zastapie truskawki malinami to tez wyjdzie mi taka zelka, jesli tak to proporcje zostawic takie same 1kg owocow na 3 galaretki? pozdrawiam

    Odpowiedz
    • tak, tak samo, tylko będą pestki, więc jeśli to Pani przeszkadza to można masę malinową przetrzeć przez sito, pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. właśnie go zrobiłam i obawiam się czy masa stężeje :( była dość rzadka, na pewno rzadsza ciut niż u Pani. ale nie zwarzyła się. czekam do jutra w lekkim stresie :(

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie
    A czy zamiast truskawek mogę użyć jagód i galaretek w kolorze jagód?
    Pozdrawiam i już się ślinię na ciacho

    Odpowiedz
  6. Moja córka miała urodziny, a że lubi borówki, użyłam ich zamiast truskawek, no i torcik wyszedł rewelacyjnie ;-) już zapisałam sobie ten przepis, na pewno użyję go nie raz ;-) Dziękuję i Pozdrawiam ;-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz