Pyszne, proste muffiny z TRUSKAWKAMI – Zapraszam na fantastyczne muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Babeczki są puszyste, wilgotne, cudownie pachną i smakowicie wyglądają. Na drugi dzień też dobrze smakują. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedne z moich najulubieńszych babeczek. Będą również rewelacyjne z malinami i borówkami. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne, proste muffiny z TRUSKAWKAMI
Składniki na około 12-16 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 jajko
110ml oleju
140ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
130g cukru
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
90g grubo posiekanej białej czekolady
200g umytych truskawek bez szypułek pokrojonych na drobne kawałeczki
Do ozdoby:
około 90g białej czekolady
połówki truskawek
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami, patrz FILM.
2. Do miski wbić jajko, dodać olej, mleko, sok z cytryny, cukier i wymieszać na jednolitą masę (można rózgą lub szpatułką).
3. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesiać na mokre składniki, krótko wymieszać szpatułką lub rózgą na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Do ciasta dodać truskawki, białą czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakładam ciasto tak do 3/4 wysokości foremki.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ozdabianie babeczek:
8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce.
Roztopioną czekoladą ozdobić wierzch babeczek, można przy pomocy łyżeczki, patrz FILM.
9. Na koniec babeczki ozdobić połówkami truskawek.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można olej zastąpić roztopionym masłem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast truskawek mozna użyć ananasa lub brzoskwini z puszki ?
tak można, pozdrawiam
Czy można upiec to ciasto w formie jednej dużej babki?
nie wiem czy się uda, pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych truskawek? O ile wtedy należałoby wydłużyć czas pieczenia ?🤔
nie trzeba wydłużać, tylko rozmrozić truskawki, pozdrawiam serdecznie
Muffinki są bardzo delikatne, wilgotne w środku, przyjaciółka i rodzina nie mogła się najeść, okrzyknięte za „rarytas lata”.
Bardzo dziękuję za przepis i dzielenie się talentem:)))
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Kolejna pyszna „słodkość”. Muffinki przepyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie Pani Natalio.
również pozdrawiam, dziękuję
Wygląda smacznie :D
Babeczki mega pyszne! Ja zrobiłam na górę krem na bazie białej czekolady, obłędne :)
P. Natalio gdzie kupuje się takie pisaki do czekolady?
ja to kiedyś w Lidlu kupiłam, może na allegro będzie, pozdrawiam serdecznie
Muffinki przepyszne – okrzyknięte przez rodzinę, jako najlepsze.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie