Ciasto z rabarbarem i orzechami

Ciasto z rabarbarem i orzechami – W końcu zaczął się sezon na rabarbar, już nie mogłam się doczekać. Uwielbiam wypieki z rabarbarem, należą do moich ulubionych. Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i orzechami laskowymi, co stanowi naprawdę dobre połączenie. Ciasto jest wilgotne, miękkie, lekko kwaskowate. Trzeba je kroić na spore kawałki. Pachnie wanilią i przyprawami korzennymi. Z wierzchu ma smakowitą posypkę. Nie jest trudne w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Ciasto z rabarbarem i orzechami
składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych
Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Posypka:
1. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.

Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

3. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty.

4. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

5. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać.

6. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką.

7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką (jeśli używamy papieru, to wcześniej posmarujmy blaszkę masłem, wtedy papier dobrze przylega i łatwiej jest go wyłożyć). Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką.

8. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone na spore kawałki.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

17 komentarzy do “Ciasto z rabarbarem i orzechami”

  1. Upieklam i wyszło super. Myslalam że bedzie takie keksowate w konsystecji, a wyszlo mieciutkie. Bardzo smaczne ciasto.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz