Ciasto z rabarbarem i orzechami – W końcu zaczął się sezon na rabarbar, już nie mogłam się doczekać. Uwielbiam wypieki z rabarbarem, należą do moich ulubionych. Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i orzechami laskowymi, co stanowi naprawdę dobre połączenie. Ciasto jest wilgotne, miękkie, lekko kwaskowate. Trzeba je kroić na spore kawałki. Pachnie wanilią i przyprawami korzennymi. Z wierzchu ma smakowitą posypkę. Nie jest trudne w przygotowaniu. Bardzo polecam…
Ciasto z rabarbarem i orzechami
składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych
Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Posypka:
1. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty.
4. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
5. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać.
6. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką.
7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką (jeśli używamy papieru, to wcześniej posmarujmy blaszkę masłem, wtedy papier dobrze przylega i łatwiej jest go wyłożyć). Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką.
8. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone na spore kawałki.
Udanych wypieków:)
Upieklam i wyszło super. Myslalam że bedzie takie keksowate w konsystecji, a wyszlo mieciutkie. Bardzo smaczne ciasto.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie