Ciasto z rabarbarem i orzechami – W końcu zaczął się sezon na rabarbar, już nie mogłam się doczekać. Uwielbiam wypieki z rabarbarem, należą do moich ulubionych. Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i orzechami laskowymi, co stanowi naprawdę dobre połączenie. Ciasto jest wilgotne, miękkie, lekko kwaskowate. Trzeba je kroić na spore kawałki. Pachnie wanilią i przyprawami korzennymi. Z wierzchu ma smakowitą posypkę. Nie jest trudne w przygotowaniu. Bardzo polecam…
Ciasto z rabarbarem i orzechami
składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych
Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Posypka:
1. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty.
4. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
5. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać.
6. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką.
7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką (jeśli używamy papieru, to wcześniej posmarujmy blaszkę masłem, wtedy papier dobrze przylega i łatwiej jest go wyłożyć). Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką.
8. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone na spore kawałki.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wcoraj upieklam to ciasto-wyszło super. Super szybko sie je robi-wspaniale-będę je powtarzać. Dziękuję za przepis
Zrobilam, wyszlo super.. robie jutro dwa dla rodziny:-) Dzieki !!!
Super! Dzieki :-)
śmietaną lub jogurtem,
pozdrawiam
czym mozna zastapic maslanke?
bardzo, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i się udało, życzę kolejnych udanych wypieków, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
..jestem „””noga w najgrubszym miejscu”””” w pieczeniu ciast.Upieklam z Pani przepisu ciasto z truskawkami ..pychotka..udalo sie.Ciasto szybkie/mąz upomina sie o powtorkę/ smaczne,pięknie pachnie .Super !!! jutro probuję z rabarbarem..Dziekuję i uklony przesylam.[kwiat]
uwielbiam to ciasto, dziękuję za kolejny komentarz i wypróbowany przepis, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Ciasto szybkie i bardzo smaczne! pięknie pachnie, smakowicie wygląda, super!
Nie mogłam się oprzeć i upiekłam. Jest po prostu boskie.
U mnie jeszcze tak z tydzień i będzie mozna go ścinac:) a wówczas upiekę sobie to cudeńko:)
Wyglada wspaniale! Ja juz pierwsze rabarbarowe podrygi mam za soba w tym roku (i jak zwykle zaczelam od crumble), ale to ciasto koniecznie musze zrobic.
Piękne ciacho! Ja jeszcze nie widziałam rabarbaru,ale jak tylko będę miała to też zrobię takie pyszne ciacho:)
Pozdrowienia
ooo, już jest rabarbar? *___* no to koniecznie muszę po niego lecieć i zrobić swoją ulubioną, kwaskową konfiturę rabarbarową z cynamonem! :)
a ciasto…oczywiście wypróbuję w tym sezonie! :)