Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Ach jak cudownie jest na dworze:), dzisiaj zapraszam na kolejne bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Posypane jest maślaną kruszonką, a do spodu dodane są orzechy. Ciasto pachnie wanilią i delikatnie rabarbarem. Jest bardzo soczyste i lekko kwaskowate. W przygotowaniu nie jest trudne, ale dosyć interesujące. Z przepisu upieczemy niewielką blaszkę 21x21cm. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony „delicious magazine”.)
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.
Kruszonka:
2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.
5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
9. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Znów sezon rabarbarowy , a ja piekę już drugi raz.Po prostu pyszne , zjadłam bym całe sama . Pozdrawiam
Wygląda idealnie :)
przykro mi że nie smakowało, mam nadzieję, że inne wypieki posmakują,
pozdrawiam ciepło
Jak dla mnie ciasto jest za kwasne…niezbyt mi smakuje…ale za to mam na Waszej stronie wiele innych sprawdzonych i pysznych ciast.Trudno-nie wszystkie muszą przypaść do gustu.Jednak nie zrażam się:) Pojutrze na pewno znowu do Was zajrzę po kolejny przepis.W sumie mam odpowiedz na swoje pretensje-ja po prostu nie przepadam za rabarbarem .
Bardzo dziękuję:) cieszę się ogromnie, również pozdrawiam,
smacznego:)
Minął niemal rok i znów mamy sezon rabarbarowy. I jak rok temu, tak i dziś sięgam po Twój przepis. Przesyłam rabarbarowe pozdrowienia :)
bardzo miło mi to słyszeć, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest przepyszne. Piekłam je już kilka razy i ciągle nie mam dość. Dziś znów wypatrzyłam w sklepie rabarbar i właśnie zabieram się za pieczenie ciasta według Twojego przepisu:) Będzie w sam raz na jutrzejszą wizytę teściów.
Ogromnie się cieszę, że strona się spodobała, życzę smacznego
pozdrawiam:)
Fantastyczna strona! Dodaję do ulubionych. I już dzisiaj wypróbuję jedno z tych wspaniale zapowiadających się ciast :)
dzisiaj go zrobiłam i jest rewelacyjny cała rodzina zajadała ze smakiem po prostu pychota :)))
raczej nie ciasto wychodzi dość rzadkie,
pozdrawiam
Czy można to ciasto zagnieść rękami, bez używania miksera?
bardzo dobra dzieki.