Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .
6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.
8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.
10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.
13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.
14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
ciasto wyśmienite.nie jadłam do tej pory takiej pychotki z rabarbarem.polecam wypróbowac przepis kazdej gospodyni.pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Super:-) pycha:-) tylko sie troche rozjezdza:-P
wspaniałe, własnie je zrobiłam, co prawda z niecierpliwości ukroiłam sobie zanim dobrze ostygło i było trochę za luźne, ale rano już było super ścięte a wygląda i smakuje rewelacyjnie,, mam jedno zastrzeżenie do spójności przepisu, faktycznie zasugerowałam się że biszkopt pieczemy oddzielnie i bezę musiałam upiec oddzielnie, więc wylądowała na samej górze, a masę rabarbarową posmarowałam cieńką warstwą śmietany, żeby kolejny biszkopt miał się czego trzymać, ale efekt końcowy i tak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Pozdrawiam
dzieki za odpowiedz zrobilam czekam tylko na efekt ale mysle ze goscie beda zachwyceni dam znac pozdrawim cieplutko
jak blacha 40cm to bym podwoiła składniki, pozdrawiam
mam pytanko chcialam zrobic to ciasto na duza blache obawiam sie ze mi ta porcja nie wystarczy bo spodziewam sie duzo gosci jaka mam dac proporcje ?
Robiłam z agrestem – pyszota szkoda że trzeba się tyle narobić :)
zrobiłam17pażdziernika przepyszne
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
mam cie marcelcafe,wczoraj zachwyciłam sie twoim ciastem z agrestem,dzięki Mała Cukierenko to jest to ciasto,owoców możemy użyć różnych byle były kwaskowate,cieszę się ,że nie muszę łamać głowy,mam przepis
tak można, pozdrawiam
Czy można to ciasto upiec dzień wcześniej?
pozdrawiam
za dużo było wody i budyń nie utrzymał, więc albo budyń był kiepski, albo rabarbar puścił dużo wody i dlatego masa się rozpłynęła, przykro mi, pozdrawiam