Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem, po prostu przepyszne. Na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowaty rabarbar z bezą, waniliową bitą śmietaną i maślanym spodem smakuje fantastycznie. Całość delikatna, lekka, nie za słodka, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać. Ciasto w przygotowaniu trochę czasochłonne, ale opłaca się w 100%. Jeśli mamy jedną tortownicę, to pieczmy najpierw jedno ciasto, a potem tak samo drugie. Jak mamy dwie pieczmy oba na raz, ale na funkcji termoobieg. Letnie, bardzo smaczne ciasto, polecam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” nr 1/2012).

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
Beza:
4 białka
150g cukru
50g płatków migdałowych
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku, najlepiej w czerwonym kolorze, ja użyłam malinowego
Masa rabarbarowa:
500g rabarbaru
3-4 truskawki (niekoniecznie)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa:
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Ciasto:
1. Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.

Beza:
5. Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodajemy cały cukier i kisiel) .

6. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).

7. Gdy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz, do tortownicy nakładamy drugą połową ciasta i znów ubijamy białka, jak poprzednio. Tak samo pieczemy ciasto, jak za pierwszym razem.

8. Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa:
9. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut.

10. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.

11. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
12. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać.

14. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną na drugi dzień też smakuje rewelacyjnie.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

83 komentarze do “Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną”

  1. Witam,
    wczoraj robiłam ciasto zgodnie z przepisem, wyszło pyszne, ale masa z rabarbarem po zdjęciu obręczy z blachy zaczęła się wylewać i bardzo trudno było ukroić kawałek ciasta – w efekcie nie wyglądało to zbyt ładnie, ale na szczęście super smakowało. Proszę o podpowiedź co mogło być przyczyną tego, że masa z rabarbarem nie stężała?

    Odpowiedz
  2. ciasto bardzo podobne do ”agrestowej chmurki” ,goraco polecam ,moja rodzinka też sie zachwycała,
    nastepnym razem zrobię go własnie z agrestem!!!

    Odpowiedz
  3. Ciasto bardzo pracochłonne, bynajmniej dla mnie osoby mało doświadczonej w sztuce kulinarnej. Ale efekt….po prostu ciasto jest P R Z E P Y S Z N E !!!!! A wygląda jak z najlepszych ksiąg kulinarnych. wszyscy którzy próbowali stwierdzili że jest wspaniałe. Dzięki wielkie za ten przepis.

    Odpowiedz
  4. ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało, miała Pani dużo tłumaczenia, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  5. zrobilam na ogrodowa rodzinna impreze, wszyscy wychwalali pod niebiosa – musze zaznaczyc ze 90 % to byli angole … z innym troche podniebieniem :) ale wszystkim bardzo smakowalo, I zebrali o dokladki (kolejka byla!) I tlumaczenie przepisu, super przepis, dziekuje I pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. W koncu mi sie udalo znalesc przepisy w gramaturach to jest to co szukalam od dawien dawna super ,ciasto sie udalo .Dziekuje pozdrawiam.
    Super strona :)

    Odpowiedz
  7. ohh, marudzilam w trakcie ze dlugo sie robi, ze instrukcja nie do konca klarowna, ale …. bylo warto – pychotka. bardzo podobne do ciasta Nigeli Lawson (bezy z bita smietana malinami i czarna czekolada) …sama nie wiem ktore ciasto lepiej smakuje :))

    Odpowiedz
  8. Witam,

    wczoraj upiekłam to ciasto, wygląda super tylko że samo ciasto się nie upiekło do końca wyszło trochę surowe .

    Często piekę i nie zdarzyło mie coś takiego. Nie wiem czy temperatura 150 stopni przy czasie 45 minut przy termoobiegu wystarcza, według mnie nie. Spróbuję raz jeszcze bo ciasto jest obłędne i warto go zrobić. Następnym razem wybiorę temperaturę 160 lub 170 stopni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz