Bardzo smaczne ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem. Te dwa składniki stanowią wspaniałe połączenie, jeśli chodzi o smak. Idealnie do siebie pasują. Keks wygląda jak piegusek i świetnie smakuje. Jest piaskowy, delikatny, puszysty i interesujący w smaku. W miarę szybki w przygotowaniu i łatwy. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (inspirację znalazłam na stronie fraeulein-klein)
Ciasto z porzeczkami i makiem
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki
Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.
3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać mak, wymieszać.
5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.
Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć mikserem.
8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać makiem i ozdobić porzeczkami.
Udanych wypieków:)
Akurat miałam mrożoną porzeczkę, więc zrobiłem te ciasto. Wyszło super, mięciutkie i pyszne w smaku.
A czy zamiast porzeczki, można do ciasta dodać świeże wiśnie?
może wyjść zakalec, pozdrawiam
Wygląda cudownie. Nigdy nie robiłam ciasta z czerwoną porzeczką.
Czy masło można zastąpić olejem lub margaryna?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio, czy do ciasta należy dodać mak niezmielony czy może zmielony, który można kupić w sklepie? Pozdrawiam serdecznie. :-)
mak niemielony, pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj, poza babraniem się z obieraniem porzeczek ciasto cudowne, mokre, pięknie wygląda, prosto się je robi i ciekawie smakuje. Myślę, że to typ ciasta na pokazanie rodzinie na imieninach. Ciotki pewnie zzielenieją z zazdrości – oczywiście żartuję.
nie używałam białego ale myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mogę zamiast czarnego maku użyć białego? Pozdrawiam.
myślę, że około 3/4 szklanki, pozdrawiam
Witam,mam pytanie,200 gr.masła ile to będzie oleju?Pozdrawiam:D
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)