Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne ciasto kruche z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, takie owocowe, idealne ciasto na lato, bardzo polecam…
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wody
Nadzienie:
400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wierzch:
50g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
50g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha dodajemy 1 łyżkę wody.
2. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę.
Wierzch:
3. W rondelku roztopić 50g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.
4. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.
5. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut.
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestygnięte pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak pozdrawiam
czy porzeczki mogą być mrożone ? ;)
Ja zrobiłam dzisiaj ze śliwkami – tylko obrałam je – PYCHA :) Super przepis – dziękuję :)
myślę, że teraz będą dobre maliny lub borówka amerykańska,
pozdrawiam ciepło
witam, jestem facetem i mam zamiar nauczyć się pieczenia ciast, a chce zacząć od tego cuda :) poradźcie proszę jakimi owocami mogę zastąpić pożeczki – jest już po sezonie a nie wiem co będzie dobre.
pozdrowienia
mmm… smakowite połączenie, pycha
pozdrawiam serdecznie
Po raz kolejny upiekłam to ciasto – tym razem z malinami i brzoskwiniami. Wyszło nieziemsko pyszne :).
Do kokosowej kruszonki dodałam 3 łyżki cukru. Dziękuję za fantastyczny przepis.
Ja zamieniłam porzeczki na truskawki i wyszło przepysznie, tylko mała sugestia, jeśli dodajemy owoce słodsze od porzeczki to lepiej dodać mniej cukru do kruszonki kokosowej.
Fantastyczne ciasto. Zrobiłam go w zeszłym tygodniu na małą imprezę – ciasto uzyskało wiele pochwal i zniknęło w ekspresowym tempie :). Dzisiaj również będzie królowało na moim stole :).
uważam, że tak
pozdrawiam
Czy porzeczki można zastąpić innymi owocami, np wiśniami?
życzę smacznego i proszę tak zajrzeć do ciasta już koło 40 minut,
pozdrawiam serdecznie
Wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem nie przypalę :)
pysznie wygląda:)
Mmmm… Wygląda pysznie! Muszę spróbować :)