Babeczki z owocami jagodowymi i kremem

Bardzo owocowe, pyszne babeczki z lekkim kremem. Wypełnione są po brzegi jagodami i malinami, o delikatnym zapachu wanilii i aromatu śmietankowego. Pięknie się prezentują i ładnie wyrastają. Babeczki długo utrzymują świeżość, więc spokojnie możemy je upiec dzień wcześniej. Jednak krem proszę przygotować w dniu podania deseru. Krem jest z serka mascaropne, śmietanki i również jest z owocami. Całość wspaniale smakuje ze świeżymi owocami, którymi ozdabiamy babeczki. Jeśli dla kogoś krem będzie mdły, może dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
-przepis autorski-

Przepis z filmem.

Babeczki z owocami jagodowymi i kremem

Babeczki z owocami jagodowymi i kremem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 jajka
300g przesianej mąki (użyłam tortowej)
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125ml mleka
250g owoców jagodowych (użyłam malin i jagód)
Krem:
250g serka mascarpone
250g schłodzonej śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
4 łyżki jagód
4 łyżki pokrojonych truskawek
Do ozdoby:
świeże owoce

Babeczki:
1. Mąkę pszenną wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 2 minuty mikserem na wysokich obrotach. Dodać aromat, wymieszać.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 45 sekund, aż składniki się połączą. Dodać mąkę, mleko i krótko wymieszać mikserem.

4. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i dodać je do ciasta, wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (foremki wypełniałam ciastem do pełna). Formę na muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C). Piec przez około 19-21 minut, aż ładnie się przyrumienią.

6. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i następnie wyciągnąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Jagody i truskawki osobno zmiksować na mus.

8. Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aż będzie miękki.

9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i aromatem. Dodać fix i dokładnie wymieszać (ja dodaję fix, gdy śmietanka jest już ubita, wtedy krem jeszcze lepiej się trzyma). Śmietankę dodać do serka i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mus jagodowy, a do drugiej truskawkowy.

10. Kremy przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego z metalową końcówką i udekorować nimi babeczki. Na wierzchu poukładać owoce.

Udanych wypieków:)

Babeczki z owocami jagodowymi i kremem

Babeczki z owocami jagodowymi i kremem

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Babeczki z owocami jagodowymi i kremem”

  1. Witam serdecznie, chciałabym zapytać ile babeczek średniej wielkości uda się zrobić z tej porcji ciasta?
    Pozdrawiam
    Marta

    Odpowiedz
  2. można tak zrobić, tylko proszę dodać soku z cytryny i nie powinno ściemnieć, może tak troszkę tylko ściemnieje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. witam :) czy na takiej samej zasadzie jak robiła Pani krem z jagodami miksując owoce na mus, można zrobić krem z bananami? obawiam się czy później krem nie zrobi się ciemny :)
    dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Rewelacyjny przepis. Z wrodzonego lenistwa masło roztopiłam, jajka rozbełtałam widelcem, a ciasto mieszałam łyżką :) I tak babeczki wyszły przepyszne. Dziękuję :)

    Odpowiedz
  5. Babeczki wyszły pyszne, uwielbiam dekorować je kremem. Zamiast truskawkowego zrobiłam krem malinowy.fajnie, że teraz dodajesz filmiki :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz