Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
piekę ze śliwkami ,napiszę pózniej co i jak ,pozdrawiam
Ciasto rewelacja! Piekę je co tydzień :)
rany, współczuje:) rodzinie, rozumiem, raz, dwa razy albo co jakiś ale co tydzień przez ile czasu rok, pół roku? a tu i z pochwałami przesadzono, pytanie dlaczego? :) pozdrawiam autorkę wpisu i przepisu – chyba w jednym :)
Pól blachy zjadlam na cieplo chyba bylo dobre
Piekę drugi weekend z rzędu. Raz z truskawkami, raz ze śliwkami. Super przepis!
W ogole nie uroslo, pomimo ze ubujalam pol godz jajka z cukrem, cukier sie nie rozpuscil, tu chyba potrzebny byl puder….
Ubijam ze zwykłym cukrem i wychodzi. Może ten był wyjątkowo gruby, wręcz dekoracyjny
Super przepis . Placek piekłam już kilka razy i zawsze się udaje . Dzisiaj będzie z truskawkami zapach unosi się w całym domu . Rodzina zachwycona . Pozdrawiwm
Jak zawsze przepis pierwsza klasa! Boje się, że pewnego dnia Pani blog zniknie z internetu dlatego proszę pomyśleć o wydaniu książki ! Będę pierwsza w księgarni.
dziękuję, tak myślę nad książką, pozdrawiam serdecznie
mam kochani już temperaturę – gapa jest ze mnie przepraszam
TERENIA
BĘDĘ DZISIAJ PIEKŁA NA DZIEŃ MATKI… CÓRECZKA MOJA PRZYJDZIE I CHCĘ JĄ ZASKOCZYĆ CZYMŚ NOWYM… TYLKO SIĘ MARTWIĘ NIE MA NAPISANEJ TEMPERATURY W JAKIEJ MOŻNA PIEC… MOŻE 180 STOPNI? PROSZĘ NAPISZCIE
Pychotka,wielkie dzięki,piekę kolejny raz☺
Super ciasto , tak pięknie pachnie że jeszcze dobrze się nie wystudziło i już skosztowałam :) serdecznie pozdrawia.
Dzien dobry, pieklam juz to ciasto z jablkami a czy pasowalyby tu gruszki? Bardzo lubie Pani bloga i filmiki, zastanawiala sie Pani nad wydaniem ksiazki? A moze wziecia udzialu w programie Bake off? Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, też będzie dobre z gruszkami,
dziękuję i cieszę się, myślę nad książką, pozdrawiam serdecznie
Wyszedł piękny i smaczny.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ja robię właśnie z jabłkami rodzynkami i wiśniami z nalewek. Jeszcze nie pachnie , ale czekam.
Przepis łatwy i ciekawy.
Dziękuję.
Ciasto całkiem smaczne, ale owoce poszły na dół niestety (małe, suche śliwki węgierki pokrojone w ćwiartki. Czy mam je kroić w mikro-kosteczkę, żeby nie opadły?).
Śliwki należy przekroić na pół i nakładać skórka w ciasto, tak by sok że śliwki nie wyciekał, w ten sposób nie opadnie na dno 👍
Właśnie się piecze, zapach w całym mieszkaniu. ja piekę z malinami i jagodami.