Ciasto z owocami na oleju

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).

ciasto z owocami na oleju

Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.

6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.

7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami na oleju

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

108 komentarzy do “Ciasto z owocami na oleju”

    • rany, współczuje:) rodzinie, rozumiem, raz, dwa razy albo co jakiś ale co tydzień przez ile czasu rok, pół roku? a tu i z pochwałami przesadzono, pytanie dlaczego? :) pozdrawiam autorkę wpisu i przepisu – chyba w jednym :)

      Odpowiedz
  1. W ogole nie uroslo, pomimo ze ubujalam pol godz jajka z cukrem, cukier sie nie rozpuscil, tu chyba potrzebny byl puder….

    Odpowiedz
  2. Super przepis . Placek piekłam już kilka razy i zawsze się udaje . Dzisiaj będzie z truskawkami zapach unosi się w całym domu . Rodzina zachwycona . Pozdrawiwm

    Odpowiedz
  3. Jak zawsze przepis pierwsza klasa! Boje się, że pewnego dnia Pani blog zniknie z internetu dlatego proszę pomyśleć o wydaniu książki ! Będę pierwsza w księgarni.

    Odpowiedz
  4. TERENIA
    BĘDĘ DZISIAJ PIEKŁA NA DZIEŃ MATKI… CÓRECZKA MOJA PRZYJDZIE I CHCĘ JĄ ZASKOCZYĆ CZYMŚ NOWYM… TYLKO SIĘ MARTWIĘ NIE MA NAPISANEJ TEMPERATURY W JAKIEJ MOŻNA PIEC… MOŻE 180 STOPNI? PROSZĘ NAPISZCIE

    Odpowiedz
  5. Dzien dobry, pieklam juz to ciasto z jablkami a czy pasowalyby tu gruszki? Bardzo lubie Pani bloga i filmiki, zastanawiala sie Pani nad wydaniem ksiazki? A moze wziecia udzialu w programie Bake off? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, też będzie dobre z gruszkami,
      dziękuję i cieszę się, myślę nad książką, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  6. Ciasto całkiem smaczne, ale owoce poszły na dół niestety (małe, suche śliwki węgierki pokrojone w ćwiartki. Czy mam je kroić w mikro-kosteczkę, żeby nie opadły?).

    Odpowiedz
    • Śliwki należy przekroić na pół i nakładać skórka w ciasto, tak by sok że śliwki nie wyciekał, w ten sposób nie opadnie na dno 👍

      Odpowiedz

Dodaj komentarz